News55

Så kan hatad blomma gynna din gräsmatta

ratad blomma kan vara bra för din gräsmatta
Maskrosen är en blomma som många ratar och försöker utplåna från sina trädgårdar. Men det finns faktiskt vissa fördelar med maskrosen. Foto: Fotograferna Holmberg / TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 16 maj 2024Publicerad: 16 maj 2024

En bespottad blomma kan ha oväntat positiva egenskaper. Både för dig, din gräsmatta och för våra viktiga pollinerare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många ser maskrosor som ovälkommet ogräs, som snabbt sprider sig och tar över trädgården. Men den gula blomman kan faktiskt vara fördelaktig att ha i gräsmattan, skriver tidningen Land.  

Maskrosens djupa pålrötter kan nämligen hjälpa till att lufta jorden så att gräsrötterna växer bättre. Blommans rötter transporterar upp viktiga ämnen, som kalcium, till plantor med grundare rotsystem. 

Det gäller dock att ha lite koll så att maskrosorna inte tar över och växer för tätt. Men att få bort maskrosorna helt och hållet är inte så enkelt. En gammal maskros kan ha tre meter långa rötter och varje kapad rotbit kan bli en ny, egen planta. 

Blomma med många användningsområden

Det kanske helt enkelt är lättare att ändra synsätt kring den ihärdiga blomman? Maskrosen kan vara en viktig nyttoväxt, som går att äta av både insekter och människor. 

Maskrosor rensas ihärdigt bort. Men blommorna är viktiga för bin och fjärilar, och kan dessutom vara en god ingrediens i mat. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX 

Det kända paret Mandelmann gör till exempel en läskande saft av maskrosor, som de tipsar om på sajten Köket.

För att göra deras saft behövs bara fyra ingredienser: maskrosblommor (utan skaft), vatten, strösocker och citronsaft. Du behöver dock avsätta en del tid, blommorna ska nämligen koka i kastrull ungefär en timma.

ANNONS

Du kan även göra gelé och sylt på blommorna. Eller varför inte lägga de späda bladen i en sallad? De späda maskrosbladen har en nötaktig smak och kallas ibland för “fusk-ruccola“. Undvik dock de större bladen, som kan smaka beskt.

Maskrosor bidrar även med nektar och pollen åt våra viktiga pollinerare.

Läs vidare här:

Så kan du tjäna pengar på att odla

Svenskar rusar till trädgårdshandeln – blomma skapar hysteri

Så lyckas du med populär blomma i vår

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS