News55

Se upp: Blanda inte ihop dessa bär i skogen

lingon
Ser du skillnad på lingon (vänster) och mjölon (höger)? Foto: TT
Mira Ekberg
Mira Ekberg
Uppdaterad: 22 sep. 2025Publicerad: 22 sep. 2025

Nu är det högsäsong för bärplockning i skogen. Men blanda inte ihop lingonen med den smaklösa dubbelgångaren mjölon.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu är det säsong för att ge sig ut i skogen och fylla hinken med röda, syrliga lingon. För många är bärplockning en efterlängtad höstsyssla – ett sätt att njuta av naturen, röra på sig och samtidigt få hem nyttiga bär till både sylt, saft och bakning.

Men det är lätt att bli lurad. Bland tallar och mossa kan du nämligen stöta på lingonets förvillande kusin: mjölon, skriver tidningen Land.

Mjölon är inte farligt

Båda växterna trivs på liknande marker, bär röda frukter och har gröna blad året runt. För ett ovant öga är det lätt att blanda ihop dem. Men skillnaden blir tydlig så snart du smakar.

Det är inte farligt att äta mjölon, men det är knappast något man vill fylla frysen med. Därför är det bra att veta hur man kan skilja lingon från mjölon redan innan bären hamnar i hinken.

ANNONS

Växtsättet avslöjar mycket

Om du tittar noga på hur bären växer blir skillnaden klar. Lingonplantan växer mer upprätt som en liten buske, med kvistar som sträcker sig upp från marken. Mjölonet däremot sprider sig krypande längs marken med stammar som slår rot där de tar fäste.

Om bären sitter på en matta som ser mer ut som krypande ris än upprätt växt – då handlar det sannolikt om mjölon.

ANNONS

Blommorna ser olika ut

Under försommaren är det möjligt att avslöja växten redan när den blommar.

Lingon har små blommor formade som vita eller rosa klockor, ofta nickande. Mjölonet har blommor som mer liknar små urnor, med öppningen riktad nedåt, skriver Land.

Syrliga lingon mot mjöliga mjölon

Själva smaken är det absolut tydligaste kännetecknet. Ett friskt lingon har den välkända syrligheten och saftigheten som gör det så värdefullt i köket. Ett mjölon däremot smakar mest mjöligt och ointressant. Därför märker du snabbt skillnaden om du provar ett bär.

Formen kan också ge en ledtråd. Lingon är vanligen runda men kan ibland vara svagt äggformade. Mjölonets bär är ofta mer plattrunda och påminner nästan om små äpplen i formen.

Bladen – det enklaste kännetecknet

Det mest praktiska sättet att skilja lingon från mjölon när du är ute och plockar är att titta på bladen, skriver tidningen.

ANNONS

Lingonblad har en markerad mittnerv och kanterna är svagt inrullade mot bladets undersida. Mjölonblad är däremot platta, jämna och helt släta, utan de tydliga nerverna. Tar du ett blad mellan fingrarna känner du skillnaden direkt.

Plocka lingon i skogen

Enligt Sveriges Radio visar studier att lingon kan minska risken för diabetes, övervikt och låggradig inflammation, samtidigt som de gynnar tarmfloran. 

Så nästa gång du ger dig ut i skogen under lingonsäsongen, ta en extra titt på växtsätt, blad och bärens form. Då blir det enkelt att skilja lingon från mjölon och du kan vara säker på att du får med dig det bästa skogen har att bjuda på hem.

Läs mer på News55: Växterna du med fördel kan plantera på hösten

Se även: Så slipper du huvudvärken i solen. Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mira Ekberg
Mira Ekberg

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Mira Ekberg
Mira Ekberg

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

ANNONS
ANNONS