Den utdöda vargarten kallad jättevarg har nyligen återskapats, och forskare håller på att återskapa fler utdöda djurarter, här är sex av dem.


Mest läst i kategorin
Forskare håller på att återskapa sex utdöda djurarter, och det kan snart bli ännu fler, det skriver Aftonbladet.
Jättevargen
För ett par veckor sedan kom nyheten om att det amerikanska bioteknikföretaget Colossal Biosciences, med hjälp av dna, kloning och genmanipulering hade lyckats få fram tre vargar som liknar den utdöda jättevargen.
För att få fram dem använde forskarna dna från en 13 000 år gammal tand och ett 72 000 år gammalt fragment från en skalle.
Senaste nytt
Investerare
Prestationen har både berömts och kritiserats. Love Dalén är professor på Centrum för paleogenetik vid Stockholms universitet och sitter i Colossal Biosciences rådgivande styrelse.
Efter prestationen att få fram de tre jättevargarna har bolaget på kort tid fått in mer än fyra miljarder kronor till sin forskning.
Bland dem som investerat finns en del kända namn, som skådespelerskan Paris Hilton och filmregissörerna Peter Jackson och Christopher Nolan.
“Det stora intresset från investerarna handlar nog till stor del om möjligheterna till teknologiska och metodmässiga framsteg inom geneditering. Om Colossal, med alla de resurserna de har, kan utveckla en mer träffsäker och snabbare gensax så kan detta leda till stor nytta inom medicinska applikationer, och där finns ju möjligheten för investerarna att få betalt för sin investering”, säger Love Dalén till Aftonbladet.
Genmodifierad elefant
Colossal Biosciences planera nu att återskapa fler utdöda djurarter, bland dem dronten, pungvargen och den ullhåriga mammuten, som tros ha dött ut för 3 700 år sedan.
Genom att jämföra arvsmassan i prover från en mumifierad ullhårig mammut med asiatiska elefanters, ska hudceller från asiatiska elefanter genredigeras för att kunna bära mammutgener.
Love Dalén säger att det kommer bli en genmodifierad elefant, eller en elefant-mammut-hybrid, snarare än en mammut som återuppväcks från de döda.
“Orsaken till detta är att Colossals uttalade målsättning just nu är att klippa in ett ganska begränsat antal mammutgener, ett par dussin kanske, och då blir det ju inte en riktig mammut. Detta har de även varit ganska tydliga med, det vill säga att målsättningen är en mammut-elefant-hybrid som ser ut som en mammut”, säger han till Aftonbladet.
Svartfotad iller
Det finns även andra bolag som jobbar med liknande forskning och har som mål att återskapa utdöda djurarter, amerikanska Revive & Restore, i Sausalito, Kalifornien, är ett av dessa bolag.
Enligt Love Dalén fokuserar de framför allt på vandringsduvan och svartfotad iller. Den svartfotad illern är inte utdöd, men väldigt starkt hotad.
För något år sedan nådde bolaget en fantastisk framgång när de lyckades klona en svartfotad iller från en utdöd population.
I och med det kan de nu låta den para sig med andra illrar och därmed återskapa en del av den genetiska variation som den svartfotade illern förlorat.
Sex utdöda djurarter
Love Dalén tror att en annan art som har potential att återskapas och som likt jättevargen skulle vara ganska enkel, kan vara kornas utdöda förfader uroxen, då vi kan otroligt mycket om kornas arvsmassa.
Här är fler utdöda djur som kan återskapas:
- dront
- pungvarg
- ullhårig mammut
- vandringsduva
- uroxe
- kvagga

Den utdöda arten jättevarg har “avutrotats”
Jättevarg, en vargart som dog ut för ungefär 12 500 år sedan, har återuppstått och kallas av bolaget som återskapade den för världens första framgångsrikt “avutrotade” djur.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.