För Carl-Ingemar Perstad uppfylldes en pojkdröm när han fick presentera bilprogram i TV. Faktum var att idén till den hyllade långköraren Trafikmagasinet var hans egen.


Mest läst i kategorin
Det var SVTs dåvarande vd Sam Nilsson som gav grönt ljus till programmet 1978. Programmet blev en naturlig plats i rutan i flera decennier fram till sista avsnittet under 2002.
Sedan flera år tillbaka är Carl-Ingemar bosatt med familjen i Florida. Carl-Ingemars fru Susanne är utbildat mäklare i USA och säljer hus till bland annat svenska kunder. Sonen Vincent, 26 år, pluggade till journalist, men har bytt karriär och gått med i National Guard, vilket är den del av amerikanska armén som sätts in vid naturkatastrofer och upplopp.
För många är du mest känd som programledare för Trafikmagasinet.
Vilket inslag kommer du bäst ihåg själv, och varför?
– Det inslag jag fortfarande blir stoppad för och som folk skämtar om är när man ses är när jag körde berusad för att visa farorna med promille bakom ratten. Svenska polisen sa nej så vi spelade in programmet hos polisen i Maryland, USA. Att börja dagen med en sexa vodka före frukost och sätta sig bakom ratten hör normalt inte till min vardag!
Vad skulle du själv vilja lyfta fram som du gjort och kanske inte är lika känt?
– Det måste vara när jag fick ett brev till Trafikmagasinet från Björn i Enköping, en 13-årig biltokig men synskadad kille, som visste att han skulle bli helt blind och aldrig få köra bil. Hans dröm var att få köra en Porsche och det ordnade vi. Björn nådde knappt ned till pedalerna. Vi hade hyrt ett flygfält för den här övningen och efter lite träning så körde Björn själv. Borlängepolisen som spärrade av fältet för vår räkning vinkade glatt när 13-åringen brände förbi i 120 km i timmen. Det kändes speciellt och jag var så glad för Björns skull. Själv sken pojken som en sol och sa att ”det här är bästa dagen i mitt liv”. Och det var det fortfarande sa han, när jag träffade honom för ett par år sedan.
Saknar du rampljuset?
– Jag känner inte att jag lämnat rollen som programledare. I dag producerar jag bilprogram för nätet, radio och TV-reklam. Det som vi behövde ett stort TV-team för att producera på SVT klarar jag tillsammans med min fru av att producera idag. Som USA-korre finns mina rapporter i svenska tidningar och jag har flitiga kontakter med mina tittare och läsare.
Vad engagerar du dig i som pensionär?
– Jag har inget bra svar på den frågan eftersom jag är yrkesverksam minst fem dagar i veckan. Förutom att skriva och producera video för svenska företag har jag mycket annat som fyller min dag. Sedan snart tio år organiserar och viger vi svenska brudpar på Floridas stränder. Jag är vigselförrättare, och det är bland det roligaste jag gjort. Det är fantastiskt att få vara en del på den lyckligaste dagen i parens liv. Ofta är det pensionärer som träffats på äldre dagar och vill slippa ståhejet hemma och väljer en vigsel i solnedgången på en strand vid havet.
Carl-Ingemar tar hand om 30 svenskägda hus i Florida i egenskap av att vara property manager. Alla som har en fastighet vet att man aldrig är utan jobb.
Hur är du som bilköpare?
– Petig! Speciellt när jag köper begagnat som jag oftast gör. Och hur noga man än är så känner man sig ofta lurad efteråt.
…Och vad kör du själv för bil idag?
– Jag skulle gärna ha en elbil, men här i Florida är utbudet litet och det finns inte många laddmöjligheter. Elbilar är inget som prioriteras i ett land där presidenten anser att miljöproblemen inte finns. Vi har i stället en praktisk bensin-SUV som fungerar som laståsna, inte minst när vi måste packa och fly undan annalkande orkaner som det blir allt fler av på grund av den miljökris som Trump förnekar. Bilen vi har är en Lexus RX350 2017.
Hur kom du in på konsumentspåret?
– Bilen är den största och förmodligen dummaste affär du gör. Det var min utgångspunkt när jag insåg hur branschen lurade konsumenter på 80- och 90-talet. Exempelvis ringde förtvivlade Saabägare ner oss på Trafikmagasinet kring problem som Saabledningen först förnekade. Men vi gav oss inte och lyckades driva igenom ett extra garantiår. Många minns fortfarande hur en Skoda sladdade ur banan vid vårt älgtest, och försäljningen upphörde. Fiat drog tillbaka sin då nya modell Ritmo efter att vi i våra tester visat att styrningen gjorde bilen livsfarlig. Mercedes A-klass var en annan bil som välte i vårt älgtest. Mercedes hotade att stämma SVT på 10 miljoner när vi avslöjade bristerna. Men när man insåg att vi hade rätt kallade man tillbaka modellen och stämningen.
Hur har du haft det i pandemin?
– Vi tog pandemin på allvar tidigt och mer eller mindre isolerade oss. Det fina är att mycket i jobbet kan man göra hemifrån vid datorn. Vi fick livsmedel levererat till dörren och torkade av allt med handsprit innan vi tog in maten. I dag handlar vi 7 på morgonen före rusningen. Sonens födelsedag firade vi tre på garageuppfarten med åtskilliga meter mellan borden.
…tror du att det varit stor skillnad att bo i Sverige vs USA under den här tiden, ur coronaaspekten?
– Av vad jag hör tar man kanske inte pandemin på samma allvar i Sverige. Tex det här med ansiktsmask. I svenska tidningar tycker jag att det skämtas bort mer eller mindre. Här är det krav på mask för att få komma in i affärer och matställen. Gångarna i en del varuhus är enkelriktade och personalen säkerställer att man håller avstånd. Nu har det tyvärr gått politik i frågan sedan Trump demonstrativt tog av sig sin mask.

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+