När Ulf Elfving började matblogga på News55 gjorde han sig redo för ett demonstrationståg. “Bättre mat åt äldre” skulle det stå på en skylt.


Mest läst i kategorin
– Det ligger mig fortfarande varmt om hjärtat. Det är viktigt med bra näringsrik mat för att hålla igång kroppen och hjärnan. Jag har varit på några äldreboenden med riktigt fenomenala kockar, så är det inte överallt även om det finns en god vilja på de flesta håll att laga bra mat. Det är en resursfråga, där får man tänka om tycker jag och skjuta till de resurser som behövs för att det ska bli bra, säger han.
Det är ingen överdrift att påstå att Ulf Elfving har en av Sveriges mest kända röster och han låter likadan i telefon som i radion. Intresset för radio väcktes tidigt hos honom.
– Vi hade en stor radio och det var magiskt att lyssna på den, det var så spännande. Det fanns inte så mycket att välja på, jag lyssnade på det som fanns och var väldigt intresserad av all rapportering utifrån den stora vida världen. Paris roade mig redan då.
Det var inte meriter som gjorde att han kom att bli Sveriges kanske mest kända radioröst. Han tävlade sig in. År 1964 utlyste Sveriges Radio nämligen en skivpratartävling som Ulf ställde upp i och vann. Efter röst- och språkprov fick han jobb som hallå-man på radion och sedan rullade det på med det ena programmet efter det andra.
– Det första jag fick ta hand om var “Svensktoppen”, sedan blev det andra program, sport, nyheter … Ja, det mesta.
Roligast tycker han var att göra “Efter tre”, ett program som han själv var med och startade.
– Det höll jag på med i sju år, det var ett nyhetsprogram, vi lyckades göra många scoop och alla kom dit och ville bli intervjuade. Det var fantastiska år!
Hos News55 har Ulf fått ge uttryck för sitt stora matintresse, ett intresse som han har haft med sig sedan barnsben.
– Mammas kök är väl den bästa skolan för alla, eller för många i alla fall, och så var det för mig också. Hon var duktig på att laga mat och jag trivdes i köket. Ibland fick jag vara med och “hjälpa till”.
Men det hände också att Ulf experimenterade själv i köket.
– Jag lagade pommes frites en gång när jag var ensam hemma. Pommes frites var nytt i Sverige då och jag skulle göra det för att jag tyckte att det var så gott. Det blev ju ett väldigt flottigt kök, doftade olja i hela lägenheten i evigheter, mamma blev inte glad.
Har du lärt dig laga mat själv eller har du gått kurser?
– Jag har lärt mig själv och läst böcker, tittat på tv och lyssnat på radio. Jag har övat och är inte särskilt duktig. Jag är en amatörkock men jag är oerhört road av matlagning.
Vad lagar du helst?
– Svår fråga. Jag tycker om att variera. Men jag är väldigt förtjust i att laga fiskrätter med goda såser. Om vi bjuder hem gäster till oss så blir det ofta fisk. Folk lagar inte så mycket fisk hemma har jag jag förstått, många tycker det är svårt, men jag tycker att det är lätt och tacksamt att bjuda på. Men allra bäst tycker jag om rårakor med fläsk. Det är lättlagat.
Om du äter ute på restaurang?
– Då blir det väldigt blandat, det beror på vad det är för krog. Jag äter gärna mat med franska förtecken, jag är väldigt förtjust i allt franskt, så det blir det ofta. Men gärna fisk ute också, självklart.
Det går inte att ta miste på att han tycker att mat är ett roligt ämne.
– Det är outtömligt. Jag har märkt att många gör som jag, försöker och experimenterar hemma i köket och tycker att det är lustfyllt. Det kommer många reaktioner som visar att det är ett nationellt intresse hos svenskarna, mat och matlagning.
Du har skrivit kokböcker också?
– Ja, jag har skrivit en bok om smörgåstårtor tillsammans med en kompis som är kock. Smörgåstårta älskar jag, det är gudomligt. Jag har skrivit två böcker tillsammans med Maria Montazami, vilka handlar om mat, livsstil och inredning. Rätt mycket mat, för hon är matmänniska också. Och så skrev jag en fjärde om Sjömagasinet i Göteborg med mycket recept och historik.
När det inte är pandemi och du är ute och reser, äter du dig fram då?
– Ja ätandet är det största nöjet när jag är ute och reser. Ofta har jag lagt resor så att man ska kunna ägna sig åt trevligt ätande också på resmålet. Jag har varit 30-40 gånger i Paris, ja i Frankrike över huvud taget, där är ätandet religion. Det roar mig mycket. Men det är inte bara maten som gör att jag gillar Frankrike. Jag tycker så mycket om allt franskt, maten, kultur, inställningen till livet. Det är spännande med andra länder också och alla olika delar av Sverige. Det ska man inte förakta. Det är oerhört roligt att komma långt upp i norr och äta eller i Småland och Skåne. Vi har så olika traditioner.
Även om du fortfarande gör radio och driver matblogg så är du pensionär, vad är det bästa med att vara pensionär?
– Jag är pensionär sedan 12 år tillbaka och det bästa är att man har mer tid att göra det man vill. Om man har lyckan att få barnbarn hinner man ägna sig åt dem, det är till och med bättre än mat får jag säga.
Har du något tips till dem som snart ska gå i pension?
– Att vara så aktiv man kan i alla avseenden och försöka behålla nyfikenheten, den har drivit mig genom livet. Jag är jättenyfiken fortfarande och tycker att det är en gåva, den kan man försöka odla och behålla genom tidningar, böcker, radio, tv och kontakt med människor.
Har du märkt av ålderism?
– Njaaaaa…. Kanske i mindre grad eftersom jag fortfarande är hyggligt aktiv. Men man märker, känner och hör även om det inte inte sägs i klartext till en.
Hur reagerar du på det?
– Svår fråga, jag kanske gör för lite. Man kanske borde reagera på annat sätt, som Barbro Westerholm. Jag reagerar med att försöka bli ännu mer aktiv själv, så gott det går.
Äldre har stor erfarenhet, tycker du att den tas tillvara i samhället i dag?
– Nej, inte ett dugg får jag säga. Det talas om det hela tiden, men i praktiken bryr sig varken arbetsgivare eller politiker om detta. De erfarenheterna är verkligen försummade.