News55

Terapi – en personlig investering

Psykoterapi är konstruktivt.
intervjun med CNN:s berättar Lori Gottlieb att många amerikaner tror att det är lita galna människor som går i terapi. Det råder fortfarande stigma kring psykisk ohälsa och många tycker att det är svårt att prata om personliga problem. (Foto: Gerd Altmann / Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

Terapi är lite av ett mysterium för många som tror att man måste vara snudd på galen för att investera i något sådant. Idén att prata med en utomstående om personliga tankar och upplevelser kan verka konstigt, men faktum är att det är ett sätt att lära sig reflektera och komma framåt i livet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Viktiga frågor att ställa sig själv om man funderar på terapi: Är jag redo att reflektera över mitt liv? Hur skulle jag använda mig av en terapi? Vad vill jag få ut av en terapi?

Finns det saker som jag är beredd att ändra på men som jag inte klarar av att ändra i dag? Håller mitt förgångna mig tillbaka i livet? Hur lycklig är jag egentligen?

Psykoterapeuten Lori Gottlieb berättar för CNN att det är viktigt att definiera vad man vill uppnå med en terapi för att den ska leda framåt.

Inom terapins ramar kan det finnas möjligheter för mycket utforskande av sig själv
Inom terapins ramar kan det finnas möjligheter för mycket utforskande av sig själv. Relationen mellan terapeuten och patienten har stor betydelse för huruvida terapin blir lyckad eller ej. (Foto: Thomas Malyska / Pixabay)

Relationen med terapeuten avgörande

Det mest avgörande för att lyckas med en terapi handlar om relationen som utvecklas mellan dig och terapeuten.

Det uppstår en intellektuell dialog där du får stort svängrum att utforska dig själv och världen tillsammans med terapeuten.

ANNONS

Det handlar om att klicka, precis som i vilken relation som helst. Dialogen ska kännas naturlig och flyta på. Viktigt för den som går i terapi är att kunna känna förtroende för terapeuten. Inget ska kännas förbjudet.

“I början av en terapi är det viktigt att känna efter om terapeuten säger saker som får dig att tänka på nytt sätt eller reflektera över saker du kanske inte tänkt på tidigare”, berättar Lori Gottlieb vidare.

ANNONS

Loris argument för att gå i terapi

Du får en närmare relation till dig själv och en tydligare bild av vem du är, vilket gör det lättare att förändra saker i ditt liv.

Vi är inte alltid medvetna om att vi ibland hindrar oss själva från att skapa meningsfulla relationer. En terapi kan bringa klarhet i relationella frågor.

Med ökad självkännedom får du bättre kontakt med ditt inre och du lär dig navigera livet på nya, mer konstruktiva sätt.

Arbete, förhållanden, vänskapsrelationer och allt annat som är viktigt får nya dimensioner. Relationer förbättras när du förhåller dig till livet utifrån ett mer reflekterande perspektiv.

Författare över sitt liv
Alla har sin egen historia och genom att gå i terapi blir man lite mer författare över sitt liv. (Fpto: Gerd Altmann / Pixabay
ANNONS

 “Terapi endast för galna”

När det handlar om fysiska åkommor sätts åtgärder in betydligt snabbare än när det rör sig om psykisk ohälsa. Det handlar mycket om politiska beslut och prioriteringar i samhället. På liknande sätt som samhället prioriterar fysiska åkommor, på liknande sätt tänker många i liknande banor kring deras psykiska mående. 

En del söker hjälp först när de står på randen av en psykisk kollaps. I intervjun med CNN:s berättar Lori Gottlieb att många amerikaner tror att det är lita galna människor som går i terapi.

Det råder fortfarande stigma kring psykisk ohälsa och många tycker att det är svårt att prata om personliga problem.

Sist: Blir människor lyckligare av terapi?

Både ja och nej, om man tolkar Loris svar rätt. Verkligheten blir aldrig ett lyckligt skimmer som aldrig avtar.

Livet är fortsättningsvis tufft, men när man förhåller sig till till sin omgivning på ett mer empatiskt och öppnare sätt, blir vardagen lite bättre och enklare. Saker faller lättare på plats.

Man kan definiera terapi som att gå från kaos till ordning, men aldrig till perfektion. Finns det ens? Livet består av ständiga utmaningar, men genom att gå i terapi får man verktygen att klara livet bättre.

ANNONS
Från kaos till ordning
Navigera livet på rätt sätt är en stor utmaning. Man kan likna terapins process med att gå från kaos till ordning, men aldrig perfektion. (Foto: Gerd Altmann / Pixabay)

Läs också:

Måltiden blev terapi mot terrorn

Så blir du av med dina elaka inre kritiker

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS