News55

Terapihunden har en tass med i OS i Paris

OS
Golden retrievern Beacon är de amerikanska OS-gymnasternas stora hjälte i det tysta. Han är deras terapihund. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 06 aug. 2024Publicerad: 06 aug. 2024

För Team USA:s gymnastiklag under OS i Paris har fyrååriga golden retrievern Beacon varit till oumbärlig hjälp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Beacons uppgift inför OS har varit att lugna de stressade gymnasterna.

Det skriver New York Post med hänvisning till ESPN, som uppger att Beacon, också kallad “Goodest boy, alltid har jour och jobbar emellanåt 15 timmar om dagen.

65-åriga Tracey Callahan Molnar, hundens ägare, förklarar att Beacon känner av när människor är stressade. Då ser vovven till att de lugnar ner sig.

Tracey är själv före detta gymnast och har god insikt i vem av OS-deltagarna i det amerikanska OS-gymnastiklaget som behövt lite mental terapi av hennes hund.

Det kostar på att ta på sig andras stress

Den som ropar på Beacon får också gensvar direkt.

“Han vänder på en femöring och känner direkt vem som är stressad, han drar sig till den personen.”

Beacon avlastar stressen från gymnasterna. Sedan blir han själv helt utmattad och kan ligga still ett par timmar efteråt och ta igen sig, berättar matte.

ANNONS

Bara att klappa golden retrievern bidrar till må bra-hormoner, det sänker blodtrycket och minskar ångesten, vilket även bekräftas i en forskningsrapport som NY Post refererar till.

ANNONS

Klappa husdjur minskar stresshormoner

Forskare vid University of Washington fann i sin studie att det sänker kortisol-nivåerna (kroppens stresshormon) när man fokuserat klappar en hund eller katt i tio minuter.

Nu är Beacon inte den enda hunden som varit involverad i OS i Paris, däremot tycks han vara ensam om att ha gett mental hjälp till de som tävlar och stressar upp sig psykiskt.

Golden retrievern har blivit hjälte i skuggan av OS-stjärnorna – och en kändis på internet.

Beacon fick tyvärr inte följa med till OS

Hunden stjäl uppmärksamhet och har blivit omåttligt populär, även om hunden av logistiska skäl inte kunde följa med USA:s gymnastiklag till OS i Paris.

Det har dock inte hindrat Beacon och hans matte från att heja fram sina olympier i Frankrike och när teamet avslutade sitt deltagande på måndagen hade det lyckats ta hem tio medaljer.

ANNONS

Beacon kan obestridligt ta åt sig en stor del av äran för det – den lurviga och fyrbenta vännens terapi går inte att bortse från i de sportliga framgångarna.

Spana in det här Youtube-klippet om Beacon.

Läs även: Hundar med ryggsäck – nya naturhjältarna News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS