En ny undersökning visar att köttbullarna gått om julskinkan som Sveriges mest serverade julrätt, och generationsskillnaderna är påtagliga. Köttbullarna går om julskinkan som svenskarnas viktigaste rätt på julafton. Det visar en ny undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av Presentbolaget, där 77 procent av de tillfrågade uppger att de äter köttbullar – mot 75 procent …
Många har säkert upplevt att man står i butiken eller hemma i köket och försöker tyda innehållsförteckningen eller instruktionerna på en matförpackning – men texten är så liten att den knappt går att läsa utan både läsglasögon och förstoringsglas. Frågan är om det verkligen får vara så svårt. Enligt Livsmedelsverket finns det tydliga regler för …
Många svenskar tänker nog att kokad potatis bara är… ja, kokt potatis. Men det finns enkla knep som kan förvandla det som ofta är en sidoråvara till en stjärna på tallriken. Genom att byta ut vattnet mot buljong – eller till och med mjölk – kan du få potatisen att smaka helt annorlunda I stället …
Varma mackor till TV-kvällen, räkcocktail på finmiddagen och kassler med ananas i ugnen? Här kommer några av 70- och 80-talens populäraste rätter. Vilken är din favorit? Det händer något särskilt när gamla recept får nytt liv. Många av de rätter som en gång var på modet fortsätter att uppskattas, inte minst av dem som minns …
EU höjer riskvärderingen av gifterna dioxin och PCB, efter studier som visar att de är farligare än vad man trott. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har gjort en ny bedömning. Riskvärderingen av gifterna dioxin och PCB höjs, rapporterar Dagens PS. Myndigheten föreslår att man sänker gränserna för hur mycket dioxin som är acceptabelt utan …
För många kan årets Janssons frestelse bli ovanligt dyr. Ansjovis har blivit en bristvara, och priserna skjuter nu i höjden på andrahandsmarknaden. News55 har tidigare rapporterat om bristen på ansjovis, en råvara som för många är självklar på julbordet. Kajsa Petersson är kommunikationschef på Orkla Foods. Hon förklarar i Aftonbladet att företaget inte kan ange …
Exklusiva vindruvor från Sydkorea säljs nu i flera svenska matbutiker – och priset får många att höja på ögonbrynen. En ask kostar över 300 kronor. Vindruvor för över 300 kronor? Det är priset som flera svenska matbutiker tar för den sydkoreanska druvan “Shine Muscat”, enligt Expressen. Frukten har fått stor uppmärksamhet på sociala medier och beskrivs …
Smoothies ses ofta som ett snabbt och hälsosamt mellanmål. Men forskning visar att valet av ingredienser kan påverka hur mycket kroppen faktiskt tar upp av näringsämnena. En banan i smoothie kan nämligen minska bärens positiva effekter. Banan är för många en självklar ingrediens i smoothie. Den ger både sötma och en mjuk konsistens. Ofta blandar …
The Lancet pekar ut skräpmat som en av huvudorsakerna bakom att kroniska sjukdomar ökar. Men svenska forskare är kritiska och menar att nya kostråd inte är motiverade. Ultraprocessade livsmedel har länge varit omdebatterade. Nu sätter The Lancet ner foten i debatten, skriver DN. Flera forskare har tillsammans skrivit en artikelserie där de varnar för den …
Nu får svenskarna chansen att utse vilket bakverk som bäst representerar deras hembygd – ett initiativ som ska lyfta landets långa och ofta oväntade baktraditioner. Med kampanjen Hela Sveriges Bakverk vill Epoq, Elgigantens köksvarumärke, tillsammans med måltidshistorikern Richard Tellström, lyfta de lokala baktraditioner som burit generationer av gemenskap, fest och vardagsliv. Richard Tellström ser bakverken …
Två framträdande företrädare för Liberalerna kräver att partiet agerar mot Systembolagets sortiment – framför allt försäljningen av bag-in-box-viner. Förslaget har väckt intern debatt inför partiets landsmöte i helgen. “Inte bra för folkhälsan”. Bag-in-box är en av Systembolagets populäraste produktkategorier och står i dag för drygt hälften av allt vin mätt i liter. Förpackningen har funnits …
Med december runt hörnet ökar intresset för risgrynsgröt – och för vissa är den färdiglagade varianten ett smidigt alternativ. Tidningen Café har testat fem sorter och bedömt smak, konsistens, pris och helhetsintryck. Resultatet visar stora skillnader mellan fabrikaten, rapporterar tidningen. MISSA INTE: Kvinnor i vården jobbar längre och dör tidigare: “Hemskt orättvist” Felix risgrynsgröt Testvinnare …
Förra årets dåliga fiske kan leda till ansjovisbrist och hota en av julbordets mest klassiska rätter. Årets fiske av skarpsill, fisken som svensk ansjovis görs av, har startat bra. Men det kommer inte att märkas i butikerna förrän nästa år, skriver Allas. Att det kan uppstå brist på ansjovis till jul beror på att förra …
Använder du airfryer när du lagar mat? I så fall kanske du behöver tänka om. Nya genomgångar visar nämligen att den långtifrån alltid är det billigaste eller mest energismarta valet. Airfryers har gått från trendprodukt till vardagsmaskin på bara några år. Men ekonomer och energiexperter manar nu till eftertanke. Den brittiske konsumentprofilen Martin Lewis på …
Efter veckor av provningar av vatten från 80 olika kommuner står det klart vart Sveriges godaste kranvatten finns. Juryn beskriver det som “ett stjärnvatten”. Var femte år arrangerar Svenskt Vatten “Kranvattentävlingen”. I år deltog över 80 kommuner som skickade in sitt kranvatten för provning, och 20 vatten gick vidare till finalen i Stockholm, skriver DN. Juryn, …
Bananer är en av våra mest populära frukter – men de får lätt bruna fläckar och blir mjuka snabbare än man hinner äta upp dem. Nu har ett enkelt knep dykt upp som kan förlänga hållbarheten till nästan en månad. Har du lite tid över kan du både spara pengar och minska matsvinnet. Men det …
Carlsberg får för första gången på 178 år mindre än halva omsättning från öl. Nu växer bryggeriet inom läsk, cider och annat i stället. Jacob Aarup-Andersen är vd för Carlsberg sedan 2023. “Jag vill inte sitta still och slåss på en marknad som minskar”, säger han till DI. När han tillträdde hösten 2023 hade bolaget …
Svenska rotfrukter har tyst genomgått en revolution. Med modern växtförädling och ny forskning har smaken förändrats – från bitter till balanserad. Det du lägger på tallriken i dag skiljer sig mer än du tror från maten du växte upp med. Moroten smakar mer sommar än jordkällare, rödbetan doftar friskt i stället för skolmatsal – och …
En ny svensk innovation gör det möjligt att helt ta bort plasten runt gurkor – utan att de blir dåliga snabbare. Istället har frukten fått ett osynligt, ätbart skydd gjort på raps- och havreolja. Nu kan du köpa gurka i butik som inte är innesluten i plast – och ändå få en gurka som håller …
I lördags var det kanelbullens dag. Det har News55-redaktionen firat med att äta Stockholm godaste kanelbullar. Och prata om sockerkaka. News55-redaktionen sitter i Stockholm. Vi är en blandning av erfarna och årsrika journalister och yngre medarbetare som jobbar med teknik, annonsförsäljning och administration. Vid det viktiga “tre-fikat”, som dagen till ära var spetsad med goda …
Inget slår känslan av att komma hem med en korg full av svamp! Men det finns en nackdel – de måste rensas. Med de här smarta knepen blir det både snabbare och enklare. Hösten bjuder på doften av mossa, frisk luft och korgar fyllda med skogens guld. Svampsäsongen är i full gång, och vad kan …
Att lagra potatis på rätt sätt är nyckeln till att kunna njuta av den egna skörden långt efter skördetid. Med lite tålamod och varsam hand kan din skörd bli riktigt stark och hålla länge. Genom att härda potatisen på rätt sätt kan du förlänga lagringstiden. Vänta med skörden En ung potatis har ett tunt, nästan …
Varje jul köper svenskarna miljontals Paradis- och Aladdinaskar. Läs om årets nyheter och ta reda på om dina favoritpraliner har lämnat asken i år. Varje år köper svenskarna omkring 4 miljoner askar av Alladin och Paradis, och majoriteten säljs runt jul. Chokladasken är en tradition som sträcker sig över flera generationer. Vi har alla våra …
Det finns många olika sorters paprika och de kan också ha flera olika färger, grön, orange, gul, vit och lila, men vad beror färgen på, handlar den bara om mognad? Vita paprikor saknar klorofyll och lila paprikor får sin färg från ett pigment som heter antocyaniner och som som produceras i paprikans fruktkött, det skriver …
Brukar du förvara potatis i plastpåsen den var förpackad i när du köpte den och lägger du in den i kylskåpet? Aj, aj, då håller den inte särskilt länge. Enligt tv-kocken och matbloggaren Jerry James Stone kan potatis hålla i sex månader om den förvaras på rätt sätt, det skriver Dagens PS. I ett klipp …
Kryddor som passerat bäst före-datum behöver inte nödvändigtvis slängas, du kan fortfarande använda dem. Här är några tips. När du hittar utgångna kryddor i kryddhyllan undrar du kanske om de fortfarande kan användas och det kan de oftast, även om de ibland inte längre är idealiska till matlagning, det skriver Utopia.de. Kryddor som passerat bäst …
Köttfärssås är inte bara en vardagsklassiker, det är svenskarnas absoluta favoritmiddag. En rapport från Food & Friends visar att spagetti med köttfärssås har toppat listan över Sveriges mest lagade rätt i hela sju år i rad, vilket News55 tidigare har rapporterat. Och det är inte så konstigt. Rätten är både enkel, omtyckt av hela familjen …
Potatis, äpplen och lök är några av de råvaror som oftast slängs i svenska hushåll. För både miljöns och plånbokens skull är det klokt att förvara livsmedel på rätt sätt. Då kan de hålla sig fräscha i månader och slipper hamna i soporna i onödan. Enligt Livsmedelsverket slänger svenska hushåll i genomsnitt omkring 15 kilo …
För många är kaffe en självklar start på dagen. Men drycken kan göra mer än att pigga upp – den kan även ge din ämnesomsättning en skjuts, hjälpa kroppen att bryta ner fett och till och med dämpa aptiten. “Kaffe torde sannerligen vara ett långsamt verkande gift, för jag är åttiofyra och ännu inte död”, lär …
Att avgöra om mat är ätbar handlar ofta om att lita på syn, lukt och smak. Men vissa livsmedel kan snabbt bli dåliga utan synliga tecken, och då är det viktigt att vara extra försiktig. För att minska matsvinn är det ofta bäst att använda sina sinnen – titta, lukta och smaka på maten innan …
Att äta kräftor kan se enkelt ut, men det finns en osynlig regelbok som skiljer nybörjaren från veteranen. Kräftor har varit en självklar del av den svenska sensommaren i över hundra år. Traditionen är så stark att de en gång användes i politiska kampanjer. Under 1920-talets debatt om alkoholförbud blev parollen ”Kräftor kräva dessa drycker” …
Halvnakna kunder i butiken har blivit en vanlig syn i sommarvärmen på Öland. Nu sätter ICA-handlare ner foten. “Det handlar om respekt”, säger handlaren Mattias Carlsson i Köpingsvik. På ICA-butiken i semesterorten Köpingsvik sitter en skylt på entrédörren: “I denna butik har vi skor och kläder på oss”. ICA-handlaren Mattias Carlsson är trött på att …
Nu är tid för det som brukar kallas “skogens guld” – de gula sommarkantarellerna. Och årets sommarväder verkar vara gynnsamt för den som vill plocka förrådet fullt. Så här gör du för att hitta de gula delikatesserna. Det förväntas bli en rekordsäsong för kantareller. Efter sommarens regniga väder dyker de gula svamparna upp tidigare än …
Vilka rätter dominerar egentligen i de svenska köken när det kommer till middagen på vardagskvällar? En ny rapport från Food & Friends visar att våra vanor är stabila och att pasta fortsatt är den stora favoriten. Undersökningen, som bygger på svar från drygt tusen personer, avslöjar vilka maträtter vi helst lagar i vardagen och vad …
Vissa drycker kan påverka både matsmältningen, immunförsvaret och humöret, genom att främja tarmfloran. “Kefir innehåller bioaktiva ämnen som kan hämma skadliga mikrober i kroppen”, säger dietisten Toby Amidor till tidningen Health. Kefir är en gammaldags, syrad mjölkdryck som får sin effekt från en naturlig jäsningsprocess. Den är full av levande bakterier, syror och näringsämnen som …
En mild, gnisslig ostbit i en kopp hett kaffe – för många i Sveriges nordligaste landskap är det en självklar del av vardagen. Nu har denna norrländska specialitet, kaffeosten, officiellt erkänts av EU som en produkt med skyddad ursprungsbeteckning. Det innebär att osten inte får tillverkas var som helst – utan måste komma från just …
Våren och vintern har varit tuffa för Sveriges bin. Det kan leda till brist på honung under året, varnar biodlare. Den gångna vintern och våren har inneburit stora utmaningar för Sveriges bin, och därmed för honungsproduktionen. Biodlare runt om i landet rapporterar att många bisamhällen inte överlevt vintern. De som klarat sig har haft svårt …
Knäckebröd är både hållbart och gott och det är många som äter det varje dag, därför finns det massor av olika sätt att äta det på, här är nio av dem. Knäckbröd är inte bara en macka med pålägg eller en nödlösning när du plötsligt blir jättehungrig, det är också en smaksättare och ett tillbehör, …
I ett bageri i Brooklyn bakas det numera på svenskt vis. Med knapriga skorpor, sega surdegar och doften av kanelbullar hoppas två svenska entreprenörer ta ett nytt grepp om den amerikanska marknaden. Kanelbullens doft drar folk till Brooklyn Heights. Det nyöppnade svenska bageriet Ferrane lockar långa köer utanför dörren – och bakom satsningen står två …
Svenska smaker är på frammarsch i USA. Från vita snuspåsar till färgglatt godis och klassiska bakverk, det verkar som att amerikanerna upptäcker tjusningen med vad Sverige har att erbjuda. Nikotinpåsen erövrar den amerikanska marknaden Det är svårt att prata om svenska produkter i USA utan att nämna ZYN. Dessa tobaksfria nikotinpåsar, producerade av Swedish Match …
McDonald’s i Täckfors är den gästerna är mest missnöjd med. Det bevisar recensioner på Google. Ändå har restaurangen fått toppbetyg av ledningsgruppen. I Sverige finns det omkring 230 st McDonald’s-restauranger. Enligt gästers recensioner på Google är matstället i Täckfors den sämsta av dem alla, skriver Expressen. Med ett snitt på 2,3 stjärnor blev det tydligt …
Mathäleri har blivit en lönsam och osynlig del av den organiserade brottsligheten i Sverige, varnar Livsmedelshandlarna. “Människor köper stulna varor rakt in i sina restaurangkök utan att blinka”, säger Livsmedelshandlarnas företrädare i en debattartikel i SvD. I texten målas en dyster bild av ett växande skuggsystem där livsmedel blivit en handelsvara för den organiserade brottsligheten. …
De stigande priserna på livsmedel har gjort att produkter som kött, choklad och kaffe blivit allt mer stöldbegärliga, vilket även gör dem mer utsatta för fusk. Örebro kommun ökar sitt fokus på att kontrollera var livsmedel i butiker och restauranger kommer ifrån på grund av de ökande matpriserna, det rapporterar Sveriges Radio. “Man tittar på …
Bakom kulisserna på flera av Stockholms restauranger har miljöinspektörer hittat allvarliga problem, som kackerlackor och råttor – i köket. Under det senaste året har tio matställen tvingats slå igen tillfälligt, inte för renovering eller ombyggnad, utan på grund av bristande hygien och förekomst av skadedjur. Från råttor i köksutrymmen till kackerlackor i förvaringsskåp, myndigheterna har …
Under årets Michelinguide-ceremoni i Odsherred i Danmark tilldelades Sverige tre nya Michelinstjärnor. Två restauranger fick sin första Michelinstjärna, och en etablerad krog klättrade upp till två stjärnor – dessutom med en grön stjärna för hållbarhetsarbete. I år samlades Nordens gastronomiska elit för att hylla innovation, matglädje och hållbar hantering av råvaror, skriver Expressen. Svenska kockar …
Det är nu runt midsommar vi svenskar konsumerar mest färskpotatis, men har du märkt att den i år är större än den brukar vara? Här är varför. Enligt Richard Tellström, måltidshistoriker och etnolog vid Stockholms universitet, har vi inte någon historisk sommarmat och innan 1800-talets mitt var julskinka vanlig mat på sommaren. “Midsommar var en …
Trots att gräddfil och potatis kostar lite mer i år innebär det ingen större höjning för prislappen på midsommar. Flera klassiska varor har till och med sjunkit i pris, visar SEB:s och SCB:s midsommarindex, skriver SVT. ”Vad som sticker ut i år är att de delar vi plockar ut antingen har minskat i pris eller …
Trots att gräddfil och potatis kostar lite mer i år innebär det ingen större höjning för prislappen till midsommar. Flera klassiska varor har till och med sjunkit i pris, visar SEB:s och SCB:s midsommarindex, skriver SVT. ”Vad som sticker ut i år är att de delar vi plockar ut antingen har minskat i pris …
Vårmusseron är en svamp som liknar champinjonen och kommer på våren, den är lätt att hitta men det är inte alla som känner till den. Det finns faktiskt svamp på våren och en svamp som dyker upp då är vårmusseronen, men det är inte många som känner till den, det rapporterar Sveriges Radio. Pär-Åke Norin …
Förvånansvärt många gör fel och riskerar därmed att förstöra smaken på svenskarnas favoritknöl, färskpotatis. Få saker slår kokt färskpotatis med smält smör och dill på midsommarafton. Inte minst tillsammans med de klassiska tillbehören matjessill, gräddfil och valfri festdryck. Men det gäller att behandla potatisen rätt. Krögaren och tv-kocken Stefan Ekengren, känd som ”potatiskocken”, vet exakt …
Tack vare det väldigt soliga vädret i helgen går det bra för våra svenska jordgubbar som tack vare helgens värme har fått hjälp att mogna. Flera jordgubbsodlare har larmat om att det finns risk för att det blir brist på jordgubbar till midsommar, det skriver TV4. Jordgubbsexperten Marcus Söderlind menar dock att de senaste dagarnas …