De senaste fem åren har maten blivit allt dyrare och det gäller även mycket av det vi vill ha på julbordet, som skinka och sill.
Så mycket mer kostar maten till julbordet i år
Mest läst i kategorin
Enligt SCB var maten i november 2024 nästan 26 procent dyrare än den var hösten 2021, men matpriserna har nu stabiliserats efter den långa perioden av prisökningar som påbörjades i slutet av 2021.
SEB sammanställer årligen ett julbordsindex med hjälp av statistik från statistikmyndigheten SCB, det skriver Svenska Dagbladet.
Julbordsindex 2024 visar att priserna på julmat i år har ökat med 3,6 procent och det är dubbelt så mycket som den allmänna prisökningen, eller inflationen, mätt i konsumentprisindex med fast ränta, KPIF, som ligger på 1,8 procent.
Maten ökar mindre
Julmatspriserna har ökat mer än inflationen men ökningen är ändå den minsta på tre år.
Marcus Widén, ekonom på SEB, säger att avmattningen i prisuppgången är tydlig, även om det är stora skillnader mellan olika livsmedel.
“Prisförändringarna har i och för sig lugnat ned sig, men jag tror att känslan att mycket fortfarande upplevs dyrt är starkare. Och det är ju inte så förvånande när livsmedel i genomsnitt är 30 procent högre än för fem år sedan”, säger han i ett pressmeddelande.
De matvaror som har ökat mest i pris i år är potatis och kaffe som båda blivit ungefär 15 procent dyrare.
Skinka och sill har dock också ökat mycket i pris, fläskkött har ökat med drygt 9 procent och sillkonserver har ökat med 7,3 procent.
Det finns även en del livsmedel som har blivit billigare sedan förra årets julbord, exempelvis sallad, småcitrus, vitkål och äpplen.
Senaste nytt
Fem år
De senaste åren har priserna på livsmedel ökat kraftigt. Jämfört med november 2019, alltså för fem år sedan, har ägg och mejeriprodukter ökat med 35 procent och priset på fisk har ökat med 33 procent.
Sedan november 2019 har priset på andra julklassiker, som öl ökat med 18 procent, läsk har ökat med 14 procent och priset på sprit har ökat med 9 procent.
Kaffe, som ökat med 15 procent bara i år, har i genomsnitt ökat med hela 65 procent på fem år och råvaruprismarknader indikerar dessvärre att den här ökningen kan fortsätta.
SEB:s Julbordsindex 2024
Prisutveckling i procent från november 2023 till november 2024 | |||
Hårt bröd | 1,4 | Chark | 1,9 |
Sillkonserver | 7,3 | Sallad, vitkål | -5,9 |
Kaviar | 5,2 | Äpplen | -7,6 |
Gravad/rökt lax | 3,2 | Kaffe | 14,6 |
Ägg | 0,8 | Konfektyr | 4,2 |
Hårdost | 7,4 | Öl, 0-2,7% | 7,0 |
Potatis | 16,3 | Öl, >3,5% | 4,1 |
Nötter och torkad frukt | 5,1 | Brännvin | 1,6 |
Småcitrus | -11,1 | Kemtvätt | 5,2 |
Griskött | 9,1 | ||
Julbordsindex | 3,6 | ||
KPIF | 1,8 |
Expert om matpriserna: Vi behöver dyrare mat
De senaste femtio åren har vi jagat billigare mat. Antagligen är det dags att tänka om, tror Peter Alexander, professor i globala matsystem.