News55
Detta är en sponsrad artikel

4 absoluta måsten till kräftskivan

Artikelbild
Harald Nylund
Harald Nylund
Uppdaterad: 08 aug. 2019Publicerad: 08 aug. 2019

Kräftor är goda, men har inte alltid varit lika lätta att få tag på som idag. Förr var det nämligen förbjudet att fiska kräftor i svenska sjöar vissa delar på året. Det officiella datumet för kräftpremiären har även den varit omtvistad, men sägs vara första onsdagen i augusti. Här kommer tipsen för en oförglömlig kräftskiva. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla har vi suttit där och försökt få i oss kräftstjärtarna utan att söla ner oss. Det är inte helt lätt att gånger. Just därför behövs pappersservetter och våtservetter att torka av fingrarna på. Duka med papperstallrikar med kräftmotiv på och häng upp kräftgirlanger. Ställ ut marschaller och färgsprakande lyktor så kommer gästerna känna sig alldeles särskilt välkomna till festligheterna. Glöm inte heller den obligatoriska kräfthatten eller kräftstruten som du fäster under hakan med hjälp av en gummisnodd. När du ändå är där nere och fipplar med gummisnodden, passa på att fästa haklappen också. Man vet aldrig.  

Glöm inte snaps och snapsvisor 

Ingen svensk kan ha undgått snapsvisan ”Helan går” och alla andra snapsvisor som höjer stämningen rejält på kräftskivorna runt om i landet de sena, varma augustikvällarna. Prova även att dra ut svängarna lite och våga välja snapsvisan ”Svåra ord” med samma melodi som den klassiska barndomssången ”Var bor du lilla råtta”. Tävla om vem av er som lyckas få ur sig det inte helt enkla ordet ”arvstvistsbouppteckningsadvokat” efter ett par snapsar. Skrattfest utlovas. Det fina med sångbladen är att de även utgör en viktig del av själva dekorationen och kan med fördel placeras ovanpå papperstallrikarna. Även om du inte gillar snaps kan du ändå vara med och sjunga för full hals. 

Tillbehören till kräftorna är viktiga  

Det finns klassiska tillbehör och så finns det nymodigheter eller klassiker med en liten tvist. Kräftorna är givetvis viktigast och kokas i en lag bestående av vatten, salt, socker och dillkronor. Till kräftorna kan du servera en god västerbottenostpaj eller lökpaj. På det nybakade brödet brer du ett fint och tunt lager smör och toppar det med en god kryddost. Vissa väljer vitlöksbröd, andra knäckebröd. Det går bra det också.  

Festliga lekar till kräftskivan  

Bjud på dig själv. Med små och enkla medel lyckas man bryta isen ganska snabbt. Anordna ett kräftquiz, en tipspromenad och andra tävlingar som öppnar upp samtal och får skratten att hagla över de kräftgirlangprydda partytälten. Dela upp gästerna i olika lag och låt lekarna börja! Du kan även göra en lek av själva bordsplaceringen så att samtalen börjar redan innan ni har slagit er ner till bords.  

ANNONS