Hur blir du av med mördarsniglar på bästa sätt? Här får du några tips.
5 tips: Så blir du av med mördarsniglarna
Mest läst i kategorin
Mördarsniglar invaderar trädgården och inkräktar på odlingar och “mördar” verkligen vårt tålamod. Ser du en, finns det garanterat hundra till. För att lyckas bekämpa dem krävs rätt metoder.
Tips 1: Håll koll på äggen
Mördarsniglars ägg är små, runda och mjölkvita och ligger klumpvis. Det är inte sällan äggen läggs vid plantor. Byta jord och tvätta plantor som du ska plantera om och ska du plantera nya plantor ska du skölja rotsystemet noga i händelse av ägg som redan finns på plantorna.
Tips 2: Ta av daga med så lite obehag som möjligt
Avlägsna huvudet genom att klippa några centimeter in med sekatör eller spade. Släng döda sniglarna i sopporna och låt de inte ligga kvar på backen. Då drar de till sig nya sniglar.
Tips 3: Sök sniglar rätt perioder på året
Mördarsniglar kommer fram tidig vår när temperaturen går upp till 4 grader och äggen kläcks under perioden juli-oktober. Se därför till att bekämpa mördarsniglar på våren, ta nya krafttag under sommaren och en sista ansträngning på hösten. Målet på hösten är att minska antalet sniglar som övervintrar och går under jord i oktober.
Tips 4: Nemaslug
Det finns en produkt som innehåller nematoder, rundmaskar, som finns i över en miljon olika arter. De nykläckta nematoderna söker upp skadedjur att infektera. Man köper nematoder i Nemaslug-förpackningar och blandar lösningen med vatten innan man vattnar gräsmattan med vattenkanna eller sprayflaska. Nematoder är en helt biologiskt bekämpningsmetod.
Tips 5: Håll ordning i rabatten
Städa i trädgården för att minska ställen för sniglarna att trivas. Ta bort lövhögar och fallfrukt och undvik täckodling. Kompostera i sluten kompost så att sniglarna inte kommer åt av avfallet. Vattna gräsmattan sparsamt och på dagen, eftersom en blöt gräsmatta kvällstid blir fuktig. Du kan också plantera barrväxter och växter med hårda blad som sniglarna inte tycker om. Ska du ställa ut krukor med nya plantor bör du tvätta krukorna innan.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.