News55
Detta är en sponsrad artikel

Åtta utrotade ting vi nyss tog för givet

Artikelbild
STOCKHOLM 20150414
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 26 jan. 2016Publicerad: 26 jan. 2016

Telefonkiosk. En gång ett så gott som livsnödvändigt inslag i gatubilden. I dag närmast ett fornminnesmärke. Kurerna står kvar, men apparaterna är bortplockade. I de smarta telefonernas värld letar ingen efter en automat. Nu kan det uppstå en nödsituation som består i att mobilbatteriet är tomt, men förmodligen kan man låna mobil av någon i närheten och lösa problemet den vägen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Faktum är att det är rätt gott om sådant vi en gång tog för självklart i våra liv, saker som i dag är nästan utrotade.

Minns ni askkoppen? Fanns i alla prisklasser, storlekar och utföranden. Erkända designers formgav dem. De hemfördes som souvenirer från utlandresan. Köptes som present, om inte barnen hade tillverkat den i slöjden. Tänk er ett brudpar i dag som föräras en askkopp till det nya hemmet … det är faktiskt en omöjlighet, för även om det råkar gälla rökare vet ju alla att de verkligen borde sluta!

      LÄS MER: Tänk, det fanns en tid då barn fick röka på skolgården

Och funderar vi mer på temat lysningspresenter fanns gräddsnipan och sockerskålen. Kannan kan för all del användas till mjölken som ofta önskas till kaffet, men precis som askkoppsanvändarna har antalet sockernyttjare krympt högst påtagligt. Kaffe med mjölk bör dessutom benämnas latte, på modernt baristaspråk.

Bakmaskin utsågs en gång (1988) till ”årets julklapp” och användes en period av ganska många som ville ha ett rykande färskt bröd till frukost. I dag är den där maskinen förmodligen tämligen dammig, ersatt av bake off-produkter från närmsta matbutik.

      LÄS MER: Hur mycket suger årets julklapp?

Minns också hur vi alltid bar med oss musik, inspelad på kassett som trycktes in i vad vi då tyckte var en jätteliten bandspelare. Hur antik den där kassetten är framgick om inte annat när någon påhittig människa gjorde fodral till Iphone som såg ut som en kassett. Det var bara det att unga mobilanvändare inte hade en aning om vad det där skalet skulle likna!

En annan högteknologisk produkt som ”alla” hade hette exempelvis Walkman och var en bärbar CD-spelare. Samtidigt såldes fodral i vilka man kunde förvara sina cd-skivor! Så superantikt!

ANNONS

      LÄS MER: Allt jag velat höra mormor berätta – varför frågade jag aldrig

Men det som kanske betytt mest under längst tid och som verkligen är utrotat i dag, det är brevpappret. Det kunde vara försett med vackra mönster. Kuvertet i matchande design. Och bäst av allt: någon hade skrivit något på papperet, något personligt. Var det kärleksbrev kunde de sparas, kanske hopknutna med ett rött sidenband …

I dag innehåller eventuella kuvert korta, koncisa meddelanden om summor som ska betalas eller annat ungefär lika kul. Ingen har brevpapper längre.

Spara gärna ett av alla hastigt ivägslängda sms med ”puss och kram”. Visst, det går, men den där sidenbandskänslan är absolut omöjlig att åstadkomma.

Framtidens arkeologer kommer att förundrat beskåda våra avlagda tillhörigheter. Jag kan höra hur man talar om fynden:

“Titta! Dessa vackert formade tingestar med små urgröpningar i kanten användes i rituella sammanhang, ända in på 1980-talet. Då var bruket av tobak fortfarande utbrett, och det här var ett oundgängligt nyttoföremål. ASKKOPP kallades det”.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Och lika lite som askkoppen ser ut att få en renässans, lika liten chans är det för telefonkiosken att återfå sin forna betydelse.

ANNONS

Men borde inte de tomma telefonhytterna, fula monument över en svunnen tid, tas bort åtminstone?

ANNONS