News55
Detta är en sponsrad artikel

Äntligen dags! Men vad menade karln - gasmask mot surströmmingsdoft?

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 20 aug. 2016Publicerad: 20 aug. 2016

Det knackade på dörren. Utanför, i trapphuset, stod en man iförd militär gasmask, i tyst protest. Vi hade nämligen tagit oss friheten att fira surströmmingspremiären, och det doftade i hela kvarteret.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här var i min barndom, och jag vet fortfarande inte om gasmaskmannen skämtade eller verkligen led av surdoften.

Den goda jästa fisken ställde f.ö. till det på flera sätt de här åren. En dag satt mamma och jag på tåget mot Borlänge för att hälsa på vänner där uppe. I höjd med Enköping började en misstänkt doft sprida sig i kupén.

-Har  du ont i magen? undrade mamma tyst men oroligt.

Jag nekade bestämt.

Doften blev starkare.

-Men säg till om du behöver gå på toaletten, väste mamma.

Jag skakade på huvudet. Men doften, som vid det här laget mera borde kallas lukt, blev allt tydligare. Och när mamma ojade sig för tredje gången och lukten mer liknade en obestämbar stank, vrålade jag så att alla i kupén hoppade högt:

-Nej, nej, nej; jag BEHÖVER INTE gå på toaletten!

ANNONS

Varpå mamma plötsligt slog sig för pannan och ropade:

-Herregud, surströmmingen!

I resväskan hade hon nämligen packat ner två burkar prima surströmming, som skulle föräras vårt värdfolk i Borlänge. En av burkarna hade börjat pysa! Läcka! Lukta!

Så kan det gå.

Numera handskas vi hemma hos oss med surströmmingsburkar som om de vore osäkrade handgranater. Och köper helst årets burkar, innan de hunnit bli så där bulliga och sprickfärdiga.

Vi tycker att surströmming är vansinnigt gott. Äter den med enbart lök och mandelpotatis samt tunnbröd med mycket smör och stark ost och dricker öl till, väl medvetna att vissa andra kör med egna varianter.

Ett tips: rör ner en äggula i den råa, hackade löken! Den blir mildare och godare.

Ett tips till: gör en gratäng av resterna! Det lärde mamma ut, hon kastade ogärna mat som blev över. Jag har berättat om den flera gånger förut, men för alla som inte sett det, kommer receptet här:

ANNONS

Varva i en smord ugnsform kall kokt potatis med bitar av rensad surströmming och rå eller mjukstekt lök. Potatis underst och överst. Alltihop kan vara sånt som blev över från surströmmingsfesten. Gör en äggstanning på 4-6 ägg, uppvispade med 2 dl gräddmjölk, och häll över. Täck med lite ströbröd och några smörklickar. Grädda c:a 45 minuter på 200 grader tills allt är färdigt och har vacker färg. Ät med smält smör. Det är rena delikatessen!

Vilken sort är bäst? Det är omöjligt att svara på. Jag har nog aldrig stött på ett dåligt surströmmingsmärke. Desto fler goda: klassikern Oscars från Timrå, Mannerströms romstinna honor, Borkbosuringen i numrerade burkar, Röda Ulven och inte minst den exklusiva Grand Kallax, som tillverkas av invånarna i Kallax by och bara går att få tag i där uppe. I år har det dessutom dykt upp några nya sorter, som jag är jättenyfiken på. Och i Norrtelje Tidning läser jag om två herrar på Singö i Stockholms skärgård som gör egen surströmming och drömmer om att öppna en liten fabrik och starta tillverkning i lite större skala av det som i så fall skulle bli Sveriges sydligaste surströmming.

Lycka till, pojkar, och säg till om ni behöver en provsmakare!

002

Allt som behövs för en underbar middag: surströmming, potatis, lök och tunnbröd.

 

 

 

ANNONS

 

ANNONS