News55
Detta är en sponsrad artikel

Är det dags att börja hamstra igen?

Lena Adelsohn Liljeroth
Lena Adelsohn Liljeroth
Uppdaterad: 02 apr. 2016Publicerad: 02 apr. 2016

Det påstås att årtiondena efter andra världskriget var de lugnaste som vår del av världen har upplevt. Tidigare hade miljoner människor dött; i koncentrationsläger, under bombningar, på slagfälten eller av svält. Längtan efter en vanlig tillvaro, utan rädsla, måste ha varit oerhörd. Men, beredskapen fanns där, ändå. Var finns den idag? undrar jag när vi på radion hör om oroligheter och nu senast de fruktansvärda sprängdåden i Bryssel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som barn minns jag att det fanns skyddsrum i många hus. Så även i vårt. ”Om kriget kommer” löd överskriften på en medfaren skylt i källartrappen. Krig? Om detta visste vi barn gudskelov inte mycket.

Häromveckan hjälpte jag en av mina farbröder att packa ned böcker efter (det sorgliga men nödvändiga) beslutet att sälja sommarvistet. ”Tag vad du vill ha!” uppmanade min 80-årige farbror och mina ögon löpte över rader med barnböcker, deckare, gamla svenska klassiker och trädgårdslitteratur. Inkilad mellan två tunga verk fann jag ett tunt häfte, ”Om kriget kommer”, illustrerat med mörka moln.

      LÄS MER: Har du också börjat “dödsstäda”?

I förordet stod bland annat följande: ”Sveriges medborgare uppmanas att noga ta del av innehållet i denna skrift. Tänk efter hur Du själv och Din familj skall handla – om kriget kommer.” Förordet var undertecknat av Gustav VI Adolf och Tage Erlander, Stockholms slott i maj 1961.

Vi hade då haft fred i dryga 15 år men samtidigt pågick ett kallt krig mellan stormakterna.  Det lilla häftet, som delats ut till alla medborgare, betonade att ” Angriparen kommer att försöka tvinga oss till underkastelse med alla medel… Sveriges folk står enigt i föresatsen att värna landets oberoende och självständighet. Varje väpnat angrepp mot vår frihet skall mötas med beslutsamt motstånd.”

Vad uppmanade Kungen och statsministern oss att göra, då i maj 1961? Råden är handfasta och genom sin torra saklighet mer skrämmande än många thrillers på tv. Viktigt var att känna igen de olika signalerna för beredskapslarm, flyglarm och ”faran över”. Att sätta på radion om vi hör beredskapslarm, mörklägga bostaden, ha väskan packad och klar och inställa oss enligt krigsplaceringsorder i militär eller civil tjänst.

Att vara vaksam på fientlig propaganda och falska radiosändningar var andra uppmaningar, att ha batteriradio till hands om elströmmen skulle brytas, hur hud som utsatts för radioaktiv strålning ska behandlas, att ta med skyddsmask och id-bricka, att fylla badkaret med vatten innan man lämnade bostaden, hur man ska agera om kläderna börjar brinna…

      LÄS MER: Hur ska vi klara oss om det verkligen blir kris?

ANNONS

”Alla civilförsvarspliktiga – män och kvinnor mellan 16 och 65 år – är skyldiga att delta i räddningsarbetet. Skaffa dig redan i fredstid de kunskaper Du behöver, som frivilliga sjukvårdskurser”, lyder uppmaningen i slutet av denna skrift….Vi ger aldrig upp!”

Idag finns ingen civilförsvarsplikt. Den avskaffades 2001, och enligt Sven Lindgren, ordförande i Civilförsvarsförbundet och tidigare landshövding, är läget oroande på flera håll. Vi har till exempel ingen försörjningsberedskap för livsmedel, ingen myndighet har idag ett samlat ansvar för matförsörjningen, och Sverige saknar till skillnad mot Finland beredskapslager. Det byggs heller inga nya skyddsrum och alla skyddsmasker har bränts.

Vi vill gärna tro att freden är given, nu och för all framtid. Det är också min innersta heta önskan, men jag vet ju att det inte räcker med en önskan. Det krävs en beredskap.

–Tro inte det räcker med att vi är medlemmar i EU och tro inte att hyllorna i matbutikerna kommer vara fortsatt fyllda om det blir en riktig kris, säger Sven Lindgren. Maten vi handlar är dessutom till stor del importerad från andra länder.

      LÄS MER: Förbjudnaa kemikalier i svensk mat

Ska man börja ”hamstra” frågar jag smått desperat? I så fall vad? Och hur är det med kunskaperna som fanns förr, till exempel i skriften Om kriget kommer?

Sven Lindgren tipsar om Civilförsvarets hemsida, www.civil.se. Under ”råd” kan man finna tips om vad man behöver ha hemma för att klara sig de första dygnen men också användbar kunskap om IT-säkerhet, elavbrott och hur man agerar om någon drabbas av hjärtstopp.

Ja, det är nog dags att se över den egna beredskapen, av samma skäl som vi självklart investerar i hemförsäkring eller varma kläder inför vintern. Regeringen beslöt i december 2015 att ett civilt försvar åter ska byggas upp. Men det lär ta tid att få på plats

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]