News55

Är du andfådd? Detta kan vara orsaken

Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 05 apr. 2022

Många upplever att flåset och konditionen blivit sämre under pandemin med allt stillasittande. Men att du lätt blir andfådd kan också bero på allvarlig sjukdom.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Många blir flåsiga av att gå uppför trappor eller en brant uppförsbacke och detta kanske bara är ett tecken på sämre kondis eller ökad vikt men du bör ändå kolla upp det om problemet kommit plötsligt.

– Om det har dykt upp plötsligt ska du söka hjälp akut. Har det smugit sig på, ska du beställa tid hos läkare.  Hur påverkad andningen blir varierar från person till person, och från sjukdom till sjukdom. Men gemensamt är känslan av att den tunga andningen känns bättre vid fysisk ansträngning. Om du har varit inaktiv under en längre period, till exempel på grund av coronapandemin, är det lätt att tro att du bara har fått sämre kondition. Kolla hellre upp det en gång för mycket än för lite, säger Wasim Zahid, överläkare på hjärtavdelningen på Drammens sjukhus i Norge, till Aftonbladet Hälsa.

Och det finns vissa tecken på att en sämre andhämtning kan vara farligt för hälsan. Det kan även vara ett tecken på hjärtsvikt, trånga kranskärl, fel i hjärtklaffarna, till exempel att den ena läcker eller är sliten och trång, hjärtrytmstörningar eller blodpropp i lungan.

–  Om din andning blir lite tyngre vecka för vecka kan det vara svårare att förstå att något är fel. Många av dessa drabbade går alltså miste om en behandling som kunde ha gjort dem bättre. Sjukdomarna jag nämnt tidigare dyker oftast upp efter att man har passerat 60–70 år, men även yngre kan ibland drabbas.

Problemen att andas tungt eller att man blir andfådd kan också bero på att man drabbats av Astma eller Kol. Olav Kåre Refvem, läkare, arbetar för Riksförbundet för hjärt- och lungsjukdomar i Norge vill alltid utesluta de två diagnoserna om en patient har jobbigt med andningen men menar att det finns fler orsaker till andnöd.  Det kan vara järnbrist, stress eller ångest, förkylning eller bronkit.

– Inledningsvis vill jag kartlägga hur andningen är påverkad, och hur patienten upplever situationen. Tidigt i processen kommer jag också att sätta mig in i sjukdomshistorien. Sedan börjar vi med olika andningstester. Ibland kan det också vara nödvändigt att ta en tur på löpbandet för att kartlägga vad som händer när personen anstränger sig, och hur hjärta och lungor samverkar. Röntgen eller andra varianter av bilddiagnostik kan också bli aktuellt, säger han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS