News55
Detta är en sponsrad artikel

Därför ska du älska den hatade skatan

050528. Skata som balanserar på en rund stolpe. Foto. Hasse Holmberg. Kod 96 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 26 maj 2016Publicerad: 26 maj 2016

Du har också hört det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hur en kvinna plötsligt kallas för ”skatan”. Det är inte menat som beröm, tvärt emot. I nidbilden av skatan ligger att hon är tjuvaktig, ständigt snattrande och dessutom i pråligaste laget. En dag när inte håret velat lyda kam och borste kan också frisyren komma att kallas för skatbo. Allt egenskaper som slentrianmässigt kan tyckas passa för fruntimmer man inte är särskilt förtjust i.

Till saken hör att den mänskliga ”skatan” sannolikt har fyllt åtminstone 50, troligen lite mer.

      LÄS MER: 50-plussare hetare på jobbmarknaden

Men hur orättvist är inte detta! Här rör det sig om en varelse som är ett enda stort föredöme! Förvisso har skatan, som är en av Sveriges allra vanligaste fåglar, en hel del gemensamt med många moderna kvinnor. Den är klädd i svart och vitt. Den är social och uppehåller sig gärna nära människor, som ville den umgås. Den är smart. Den är monogam, byter ogärna partner. Om den ena halvan i paret dör söker sig överlevaren dock en ny livskamrat, en yngre … Den är allätare och visst, ett intresse för blänkande och glittriga föremål har kunnat konstateras. Vem kan kritisera det?

Denna ståtliga fågel skulle säkert jagas land och rike runt för sin skönhet av ornitologerna med de största teleobjektiven om den bara vore sällsynt.

      LÄS MER: Domherren Henrietta kom tillbaka efter sju år

Nu är den inte det. Vi möter skatorna dagligen och då kan man också konstatera att ännu ett positivt drag är tydligt: skatan har humor. Har man sett den retas med katter och hundar råder inget tvivel om att fågeln roar sig på den fyrbentes bekostnad, allt under glada skratt.

På bostadsmarknaden är skatan också exemplarisk. Boet byggs uppe i en trädkrona, av sinnrikt sammanflätade kvistar, inredd med jord, lera och torrt gräs och annat som gått att hitta på marken.

ANNONS

Både hane och hona jobbar med bygget och paret återvänder med största sannolikhet år efter år till samma bo. Ibland ökas det på med fler våningar. Om skatorna bestämmer sig för att bygga nytt får andra fåglar flytta in, i andrahand, så att säga.

      LÄS MER: Högt tryck på bostadsbyggandet

”Pica pica” heter skatan på latin och så heter också den hyllade långfilm (från 1987) i vilken skators liv skildrades. Den kan möjligen vara svår att komma över i dag – men vi kan se åtminstone kortfilmsformatet “IRL” – In Real Life – utanför de flesta köksfönster: metalliskt blänkande fjädrar i solskenet, en mjuk start som övergår i glidflygning, en plötslig djupdykning mot något ätbart och så, nästan ohörbart, försvinner fågeln snabbt in i boet till de hungriga ungarna (de kläcks nu i dagarna).

Så om epitetet ”skata” ska användas igen, i negativ betydelse, är man fel ute. Kanske kan det användas, men då med ett helt annat tonfall, med inbyggd värme och stor beundran. Möjligen också med ett stänk av avund inför denna skönhet som besitter så många goda egenskaper!

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]