News55
Detta är en sponsrad artikel

Inte bara gubbar som går till historien

Artikelbild
STOCKHOLM 20130403
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 02 feb. 2017Publicerad: 02 feb. 2017

Historia skrivs naturligtvis hela tiden, ord för ord, sida för sida, minut för minut, dag för dag och så vidare i all oändlighet. Det gäller också massmediebranschen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kanske tycker du ändå att den är historielös sedan Lars Johan Hierta och Olof Lagercrantz dog? Men det är den faktiskt inte. Och det behöver inte alltid vara en gubbe som står för det man minns, det som går till historien. I svensk populärpress har det på senare år gång efter annan varit en pigg tjej som gått i bräschen, tagit upp frågor som manliga redaktörer skyggat inför, hävdat sin övertygelse om att “kvinnor kan” – och att de kan det långt upp i åren. År som de dessutom inte bör skämmas för, eftersom de gett erfarenhet och klokskap.

      LÄS MER: Alla har rätt till Internet – även på äldreboendet

Du vet redan att jag syftar på Amelia Adamo. I februari fyller hon 70 och hon har alldeles nyss avgått från rollen som omslagsflicka på sin senaste skapelse, magasinet M, tänkt för kvinnor som är 50+. I tio år, alltså ända sedan starten, har Amelia prytt omslaget, i olika stilar, med kläder och nästan utan också, i noggrant utvalda färger och så där slarvigt hårrufs som bara en riktigt dyr frisör kan åstadkomma. Lägg därtill iögonenfallande smycken och du har stilen komplett!

I dagarna är årets andra nummer av M ute hos prenumeranter och i butiker, och det visar sig att nu har Amelia krympt. Kvar finns en liten bild av henne i tidningens huvud, men själva omslagsflickan är en importerad amerikansk gråhårig 60-åring. Hon passar förstås också in under Amelias egenhändigt skapade etikett “mappie”, som står för mogen, attraktiv pionjär. Fler sådana ska följa och locka till läsning, ingen av dem lär hålla i tio år som sin föregångare! Hur som helst har vi sett ett nytt kapitel i den svenska massmediehistorien stängas.

Det är väl lite tidigt att gratulera Amelia på födelsedagen, men det blir säkert inte ett kalas i största tysthet utan snarare en riktig brakfest. Återstår att se vad födelsedagsbarnet tar sig för på väg mot de 80. På med klackarna, håll i hatten!

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS