Kors i taket! Skulle just sätta igång mitt årliga gnäll över frånvaron av ekologiska jordgubbar, när såna dök upp på Sabis. Visserligen nästan dubbelt så dyra - men ändå...
Det finns nästan inga ekogubbar - och dessutom är de jättedyra...


Heder åt de odlare och handlare som försöker få oss äta giftfria jordgubbar. De är inte många. Går man in på KRAV-odlarnas hemsida hittar man en (1) sån odlare i Stockholms län. I Upplands län, där jag befinner mig nu är det noll (0) stycken. Medan Skåne förfaller vara ett ekologisk paradis med sina fyra (4) KRAV-märkta jordgubbsodlare.
För tre år sen fanns det 44 olika preparat som var tillåtna att använda för bekämpning av skadedjur och ogräs på jordgubbsplantorna. Siffran lär vara ungefär lika hög i år.
Fast det är inte farligt att äta jordgubbar, säger jordbruksverket. Giftresterna som hittas i de flesta jordgubbar som säljs är klart under gränsvärdena.
Men vi som gärna vill minimera den totala mängden gifter i maten skulle nog ändå känna oss lite gladare om det fanns obesprutade bär att få tag i på fler än några enstaka ställen.
Det är inte lätt att odla ekologiska gubbar, sa en odlare till mig för några år sen.
Tydligen går det i alla fall. Även om det blir dyrt.
Men måste det verkligen vara SÅ dyrt? Tänk – säger kanske den fåkunnige – så mycket pengar ekologiska odlare sparar på att avstå från konstgödsel, besprutningsmedel och andra gifter.
Eller…?