News55
Detta är en sponsrad artikel

Det finns nästan inga ekogubbar - och dessutom är de jättedyra...

Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 03 juli 2017Publicerad: 03 juli 2017

Kors i taket! Skulle just sätta igång mitt årliga gnäll över frånvaron av ekologiska jordgubbar, när såna dök upp på Sabis. Visserligen nästan dubbelt så dyra - men ändå...

ANNONS

Mest läst i kategorin

RLVNC
Spela klippet
Native Article

Relevance Communications presenterar sitt bästa kvartal för 2024

14 feb. 2025

Heder åt de odlare och handlare som försöker få oss äta giftfria jordgubbar. De är inte många. Går man in på KRAV-odlarnas hemsida hittar man en (1) sån odlare i Stockholms län. I Upplands län, där jag befinner mig nu är det noll (0) stycken. Medan Skåne förfaller vara ett ekologisk paradis med sina fyra (4) KRAV-märkta jordgubbsodlare.

För tre år sen fanns det 44 olika preparat som var tillåtna att använda för bekämpning av skadedjur och ogräs på jordgubbsplantorna. Siffran lär vara ungefär lika hög i år.

Fast det är inte farligt att äta jordgubbar, säger jordbruksverket. Giftresterna som hittas i de flesta jordgubbar som säljs är klart under gränsvärdena.

Men vi som gärna vill minimera den totala mängden gifter i maten skulle nog ändå känna oss lite gladare om det fanns obesprutade bär att få tag i på fler än några enstaka ställen.

Det är inte lätt att odla ekologiska gubbar, sa en odlare till mig för några år sen.

Tydligen går det i alla fall. Även om det blir dyrt.

Men måste det verkligen vara SÅ dyrt? Tänk – säger kanske den fåkunnige – så mycket pengar ekologiska odlare sparar på att avstå från konstgödsel, besprutningsmedel och andra gifter.

Eller…?

ANNONS

ANNONS