News55

Duscha eller bada-Vad är nyttigast för kroppen?

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 17 feb. 2022

Att låta varmt vatten omsluta sin kropp tycker de flesta är skönt. Men vad är egentligen bäst?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inte alla har ett badkar att krypa ner i och många föredrar också att duscha och tycker det är mer hygienisk. Men vad är egentligen att föredra ur ett hälsoperspektiv?

Att bada ger en annan återhämtning och är rent avkopplande bättre än att duscha. Att bada minskar stress och trötthet och mjukar upp stela leder och muskler.

I badet kan man även tillföra oljor som kan vara sköna samt lindra vissa åkommor och peela huden mjuk. Något som inte är lika enkelt i en dusch. Att skölja av sig ordentlig för att få bort alla bakterier är förstås viktigt.

Att bada minskar risken för hjärtsjukdom med 28 % och risken för stroke med 26 %, förmodligen för att blodtrycket sänks i ett varmt bad, enligt en studie i tidningen Heart.

Att duscha däremot är billigare då det går åt mindre vatten, du blir renare då vatten och tvål blir mer effektiv under rinnande vatten och det är lättare får bort smuts och svett.

De viktiga, naturliga oljorna i din hud bevaras bättre vid dusch och en riktigt varm dusch kan ge bättre bot om du har en rejäl huvudvärk då det rinnande vattnet får blodet att rusa, enligt bakterieexperten Philip Tierno och läkaren Niket Sonpal som ger sin bild av sanningen i The Healthy.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS