News55
Detta är en sponsrad artikel

Entreprenörer och småproducenter sätter färg på största matmässan

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 11 nov. 2016Publicerad: 11 nov. 2016

Inga snöhinder kan vara stora nog för att hålla mig från en matmässa... - så liksom en lysten caterpillar borrade jag mig genom vinterhelvetet i går och landade lyckligt bland korvar och ålar och bullar på Stockholmsmässan och årets "Stockholm Food and Wine". Rätt fånigt namn, men mättande mässa!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vinavdelningen kan vi lämna därhän, den får andra dyka ner i. Vilket många gör med stor målmedvetenhet. Redan tidigt i går kunde man möta en del som tittat djupt i vinträsket. Och lite trist kan man kanske tycka det är att vinet har tagit över mer och mer utrymme från maten på mässan.

Men det finns fortfarande mycket kul och intressant att se och uppleva på det som förut hette Mitt Kök men nu av nån anledning fått engelskt namn. Och en sak är oförändrad: mässan är den största i sin genre i landet.

Och mycket att smaka finns det! Verkmästarn i magen må ha synpunkter på vad som lassas in i systemet under en dag på mässan, men kul är det att kryssa mellan alla varuprover som bjuds ut påfallande generöst.

Själv började jag med en liten delikatesstallrik från den lilla söderboden Hammarströms fisk, som de charmiga handlarna Pernilla (t.v.) och Ullis hade komponerat:

025

Sen blev det en smakbit av den goda, odlade silverålen från Helsingborg innan matimportören Bedford lockade med en både smakrik och vacker presentförpackning (i guldfolie) av en rund tryffelsalami, rullad i riven parmesan. Kul och god! Parmesan är f.ö. en ost som det alltid finns många importörer av på varje matmässa, och följaktligen rikliga tillfällen till provätatande…

Stack emellan med en bulle och en baguette från bageriavdelningen, där TV-charmören Sébastien Boudet jäser degar dagarna i ända tillsammans med bagarkolleger från hela landet, bland dem vår lokale hjälte Kristofer, som öppnat bageri i byn Södersvik på Rådmansö och gjort stor succé bland ortsbefolkning och sommargäster.

Lite korv på det? Det finns mycket sån på Stockholm Food and Wine. Jag fastnade för den härliga smörgåskorven Stensåkra lilla rökta, säkert perfekt också till drinkar, vilket ska provas till fotbollen i kväll.

ANNONS

På väg från Stensåkra mötte jag de tre duktiga tjejerna Denise, Sandra och Linda från kunskapsgymnasiet Globen, som på egen hand uppfunnit en genialisk flasköppnare, som särskilt borde glädja seniorer: den halkar inte av flaskkapsylen och slinter iväg utan suger sig fast med en magnet och är buslätt att använda. Snygg också. Ung företagsamhet har sponsrat projektet, som man bara kan önska all framgång. Heja tjejer!

023

Linda med välkommen uppfinning.

Och sen: smörrebröd med nubbe! Den trivsamma lilla krogen Två små svin på Årstavägen finns på plats på mässan med delar av sitt dansk-autentiska smörrebrödssortiment och hela Aalborgs snapsutbud. Årets juleakvavit från danskarna är farligt god; rekommenderas!

024

Mycket snaps – och ett litet smörrebröd med hemlagad apelsinsill. Krögaren Carl Olofsson från Två små svin frestar mässbesökarna…

Strax bredvid står Sardinmästaren Mikael Larsson och berättar om skillnaden mellan brisling, skarpsill och sardiner. Hans välsmakande sardiner i olika inläggningar är den enda konkurrenten till branschjätten ABBA:s produkter. Den konkurrensen håller vi också tummarna för, monopol är aldrig bra, kanske särskilt i livsmedelsbranschen.

026

ANNONS

En annan uppstickare i den tuffa matbranschen är fajtern Anna Godevärn från Frösön i Jämtland, som finns på mässan med sina läckerbitar från Mörsjö Deli. Hennes framgångssaga började för tio år sen i ett garage på 50 kvadrat, där hon började förädla tunnbröd, t.ex. genom att rosta det eller fritera till chips. I dag växer företaget så att det knakar, och bland produkterna måste tunnbrödsbitarna med västerbottensost och gräslök rekommenderas med eftertryck, de är underbara som de är och ännu godare med Mörsjös egen dip.

Törstig blir man förstås av att botanisera bland alla smakprover på mat(eller, förlåt, food-)mässan, som är öppen t.o.m. söndag. Men törsten är lätt avhjälpt. En massa must av såväl äpple som blåbär, lingon, rabarber och andra goda nyttigheter bjuds det också på.

Och så flödar vin, öl och sprit i mängder av montrar. Men det är som sagt en annan sak, för andra bloggare.

 

 

ANNONS