En av de fräckaste livsmedelsbluffar som vi konsumenter utsätts för är de halvårsgamla krabbor som fyller många affärers kyldiskar, och som säljs som "färsk krabba". Ofta till superlåga priser. 49 kronor kilot tog Hemköp häromdan för vacuumpackad krabba. Jag provköpte och höll på att dåna. Katastrof!
"Färsk" krabba i juni - det är bluff!
Mest läst i kategorin
Kolla själv: den här krabban hade grått kött i klorna, var nästan tom inuti och smakade tran. Oätlig, vedervärdig.
Efter ett par dagar var den borttagen från Hemköp, jag förstår varför.
Alla har sett dem, många har gått på bluffen: de romstinna, billiga krabbor som säljs året runt med det vilseledande begreppet “färsk”. Sanningen är att europeiska krabbor bara har rom i oktober-december, och knappast är vad vi kallar färska när de månglas ut på våren eller sommaren.
Men personalen, som säljer fisk och skaldjur, skakar ofta oskuldsfullt på huvudet, när man frågar om krabbornas ursprung och säger bara, lite svävande: ja, det är färsk krabba…
-Vadå färsk, frågar jag ibland i snabbköpet. Tjaaa… den är färsk, blir ofta svaret.
Goddag yxskaft. De har ingen aning om vad de säljer.
Till skillnad från mycket av den fisk som ligger i samma disk är krabbornas bakgrund höljd i dunkel. Om den vanliga fisken kan man läsa om fångstområde, fångstdatum, ibland vilken båt som dragit upp firren, osv. Men kring krabborna är det bara diffust, okunnigt och/eller hemligt.
Vad tänker du när du hör ordet färsk? Själv ser jag framför mig nånting som producerats – i det här fallet fiskats – för några dagar eller möjligen veckor sen. Inte ett halvår.
Men helt enkelt är det inte. Jag ringde livsmedelsverket och fick tala med rådgivaren Anna Wedholm Pallas. Hon var hjälpsam och skickade över utdrag ur verkets råd och regler. Där framgår det tydligt att uttrycket färsk ska användas “mycket restriktivt” om alla livsmedel. Verket rekommenderar att en fisk- eller skaldjursvara som betecknas som färsk också ska märkas med tillverkningsdatum.
Krabbproducenterna slingrar sig runt livsmedelsverkets rekommendationer och skriver inget om tillverkningsdatum, bara – vilket är obligatoriskt – sista förbrukningsdag. Märket Donegal – den katastrofkrabba Hemköp sålde – undviker ordet färsk, det överlåter man åt butikerna att helt fräckt skylta med – men skriver numera på etiketterna att varan är pastöriserad. Alltid nåt.
Vilket ju i princip betyder att krabban är upphettad, närmast omkokt, en process som ger den en bismak av gammal, kokt fisk.
Ett par handlare i Östermalmshallen säljer just nu äkta, färska krabbor – helt utan rom, förstås, det är ju juni månad – men nykokta och välsmakande. Fast tyvärr ganska dyra.
Men det är inte mycket som går upp mot en krabba som är färsk på riktigt. Hellre en dyr sån någon enstaka gång än en billig bluffvariant, som behandlats på tvivelaktigt sätt och sen legat många månader i kylar och – förmodligen, ofta – frysboxar.
Köp inga dåliga grejer! Och kräv att butikerna vet vad de säljer!
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.