Härligt med surströmmingspremiär i helgen. Blev det något över? Så här blir resterna en svårslagen delikatess!
Favorit i repris: mammas ljuvliga surströmmingslåda
Mest läst i kategorin
Förlåt om jag tjatar, jag vet att jag skrivit om det här tidigare. Men det var ett bra tag sen, och några har bett om en repris.
Mamma gjorde ofta den här lådan förr i tiden. Jag älskade den från första början. Och i dag kan den säkert användas som lockbete och introduktion för den som tror sig inte gilla surströmming. För den är helt enkelt vansinnigt god!
Till två personer behöver du:
Sex till tio surströmmingsfiléer, skurna i bitar
1 dl hackad röd och/eller gul lök
3 ägg
2-3 dl. grädde eller gräddmjölk
6-8 stora kokta potatisar i skivor, gärna mandel
Gör så här: Smörj en ugnsform. Varva potatis, lök och surströmmingsbitar, potatis underst och överst. Vispa ihop ägg och grädde, salta försiktigt (fisken är ju väldigt salt) och peppra.
Häll grädd- och äggsmeten över innehållet i formen, täck med lite ströbröd och ett par smörklickar och grädda i 200 grader c:a 45 minuter.
Servera med smält smör (viktigt!).
Egentligen behövs inget mer. Grönsaksskeptiker kan glädjas åt den närmast totala frånvaron av vitaminer.
Men riktigt kall öl går det inte att låta bli att njuta av till den här delikata rätten!