Lax måste vara den optimala maträtten på Alla hjärtans dag! Inte bara för den kärleksrosa färgen utan också för den sensuella smaken, auran av lite fest och lyx och de utmärkta hälsoegenskaperna: lax lär ju vara den bästa maten för hjärta och kärl. Här är receptet på Catharinas kärlekslax, bland den godaste jag ätit!
För alla hjärtan: Catharinas kärlekslax
Mest läst i kategorin
Catharina Fuchs gör en rimmad lax, som blir så vansinnigt god att vi förbjudit henne att nånsin laga något annat när vi kommer på besök. Och hon lyder, tack och lov…
Exakt så här gör hon:
Köp ett kilo färsk och fin laxfilé och strö över en matsked socker och ½ deciliter salt. Lägg i dubbla plastpåsar i kylen i ett dygn. Koka sen en lag på en liter vatten och ½ deciliter salt. Låt den kallna helt och lägg ner laxen. Låt den stå i kylen i uppemot två dygn. Ta upp den och torka av den. Frys gärna in den ett dygn, det är lättare att skära tunna skivor när den är halvtinad. Servera med dillstuvad potatis eller kokt potatis och gräddstuvad spenat.
Det låter nästan f ö r enkelt, men det blir en ren delikatess. Och varför krångla till det?
I dag är det ju för sent att börja preparera den här rimmade laxen för att servera den till Alla hjärtans dag. Men sätt igång ändå, kärleken borde väl hålla i sig i varje fall några dar till…
Underbar fisk, till fest och vardag! Gunilla Häggman på Flygfyren i Norrtälje med en praktlax.