News55

Forskare om cancer-Dessa tecken ska du kolla upp direkt

Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 03 feb. 2022

Att drabbas av ett cancerbesked är en mardröm och många oroar sig för symtom och tecken. Men nu tipsar forskaren om hur du själv kan hitta varningstecknen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att cancer skrämmer vet alla och många drabbas. Ännu finns ingen bot mot diagnosen som skördar många liv och som även drabbar anhöriga i förlängningen och var tredje person i Sverige kommer någon gång att få ett cancerbesked.

 Trots att cancervården har varit prioriterad under pandemin har färre är vanligt sökt vård En av anledningarna tros vara risken att bi smittad och många har väntat med att söka vård för sina symtom. Diagnosen ökar stadigt även om vi idag lever längre och nästan 70 % av de som drabbas är äldre personer där orsaken till stor del är våra levnadsvanor, enligt cancerläkaren, forskaren och nationella cancersamordnaren Hans Hägglund till Aftonbladet

Det finns ingen ”skyll dig själv-cancer” men en tredjedel av alla cancerformer skulle kunna undvikas om vi åt bättre mat, rörde oss mer samt undviker alkohol och rökning. Men under pandemin har de registrerade fallen minskat. Vi har dock inte blivit friskare, det är Covid-19 som har gett oss förändrade beteendevanor.

–  I maj förra året hade vi plötsligt 26 procent färre cancerfall i Stockholm. Under hela 2020 rapporterades 6,4 procent färre fall från hela Sverige in till vårt register. Nu, under 2021 minskar den siffran hela tiden eftersom folk börjar söka vård igen. I vår kommande rapport ligger vi på 3 procent färre fall än normalt, säger Hans.

Och även om cancervården har fortsatt ta emot patienter som vanligt och inga inskränkningar gjorts har vissa delar av verksamheten fått anpassa sig eller pausas som screening och anhörigstödet. Att det även varit stopp för besökare och anhöriga att släppas i på avdelningar har varit utmanande, ingen vill gå ensam till läkaren för att få ett eventuellt cancerbesked.

– Det är förstås en utmaning att behöva gå ensam till en läkare för att få en diagnos. Men det är mycket mer allvarligt att få cancer än att bli smittad av covid-19. Förra året dog totalt 98 229 individer i Sverige: 23 485 i cancer och 9 441 av covid-19, säger forskaren.

Men desto tidigare man upptäcker en cancer, desto större chans till bot. Därför är det viktigt att uppsöka läkare vid misstanke och symtom, även om det är mångdubbelt fler som avlider av cancer än Covid-19 över tid.

– Vi kommer rimligtvis att se en ökad dödlighet och mer behov av avancerad behandling framöver. Det är konsekvenserna av att folk inte söker vård i tid. Våra vanligaste cancerformer, som pankreas- samt levercancer, tjock- och ändtarmscancer samt lungcancer kan avancera väldigt snabbt. Så det är viktigt att kolla upp misstänkta symtom fort. Det bästa sättet att undvika cancer på är att leva hälsosamt, det är ganska enkelt och en vana vi borde ge vidare till våra barn.

ANNONS

Här är symtomen du ska hålla koll på

Knölar på kroppen

På ställen som i armhålor, ljumskar, testiklar, bröst och på halsen. Knölarna gör i regel inte ont och har inte ett klart samband med en infektion.
 Kan vara: Bröstcancer, Hodgkins lymfom, lymfom, sarkom, sköldkörtelcancer, testikelcancer.

Blödning utan känd orsak

Det kan handla om blodiga upphostningar, blod i urinen, blod i avföringen, blödningar mellan menstruationerna och underlivsblödning hos äldre kvinnor som passerat klimakteriet.
 Kan vara: Leukemi, livmodercancer, livmoderhalscancer, lungcancer, magsäckscancer, neuroendokrina tumörer, njurcancer, tjocktarmscancer, ändtarmscancer, urinblåsecancer.

Födelsemärke som förändras

Det gäller framför allt födelsemärke som blir oregelbundet, ändrar färg, börjar växa, börjar blöda eller börjar klia.
 Kan vara: Hudcancer, malignt melanom.

Sår som uppkommit utan känd anledning 

ANNONS

Gäller sår eller vätskande sår som inte läker.
 Kan vara: Hudcancer, huvud-hals-cancer, malignt melanom.

Långvarig hosta och heshet 

Med det menas symtom som inte går över på ett par veckor och som inte har klart samband med en infektion eller förkylning. Även hosta blod.
 Kan vara: Huvud-hals-cancer, lungcancer.

Förstoppning och diarré

Det gäller främst förändrade avföringsvanor hos äldre personer, till exempel långvarig förstoppning, att vara lös i magen eller diarré utan känd orsak.
 Kan vara: Neuroendokrina tumörer, tjock- eller ändtarmscancer, tunntarmscancer.

Sväljningssvårigheter 

Det gäller om du har svårt att svälja och som inte har samband med halsinfektion.
 Kan vara: Huvud-hals-cancer, matstrupscancer

Svårigheter att kissa eller blod i urinen

ANNONS

Det kan handla om symtom som inte beror på urinvägsinfektion, till exempel problem att börja kissa, förtunnad stråle, täta trängningar hos äldre män. Eller blod i urinen.
 Kan vara: Livmoderhalscancer, njurcancer, prostatacancer, urinblåsecancer.

Långvarig feber 

Gäller framför allt feber utan andra symtom och som man inte vet orsaken till.
 Kan vara: Leukemi, lungcancer, lymfom.

ANNONS

Försämrad aptit och viktnedgång 

Det kan handla om ofrivillig eller plötslig viktnedgång utan känd anledning.
 Kan vara: Bukspottkörtelcancer, lymfom, magsäckscancer, matstrupscancer.

Oklara symtom från nervsystemet

Det kan gälla långvarig smärta, känselrubbningar, fumlighet, personlighetsförändringar som man inte vet orsaken till.
 Kan vara: Hjärntumör.

Källa: Cancerfonden

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS