Färdig med Paris. Nä det blir man förstås aldrig! Men nu bar det av till Nice. Med oktobersol, bad, palmer - och det här:
Från Paris till Nice - och stans egen, världsberömda sallad


En sallad nicoise tio meter från Medelhavet. Stans signaturrätt, en av de godaste, enklaste och billigaste sallader som finns. Lika härlig hemma i vårt mörknande land som vid “änglarnas bukt” (baie des anges) i det berömda ljusets Provence.
Fransmännen tvistar sen hundra år tillbaka om hur en äkta salade nicoise ska göras. Det första kända receptet publicerades 1903. I dag menar de flesta att de här ingredienserna är obligatoriska:
-valfri grönsallad, gärna ruccola, eller blandade blad
-hårdkokt ägg
-fina tomater
-tonfisk
-svarta oliver
Dessutom tycker majoriteten nog att man bör ha
-några sardellfiléer (ett måste, enligt min enkla åsikt)
-lökringar (samma sak där!)
-späda haricots verts, råa eller lättkokta
-kronärtskocksbottnar
-lite finskuren selleri
-några bitar kall, kokt potatis.
Det förekommer också salade nicoise med morötter, ris och annat, men det gillar i alla fall inte jag.
Dressingen är viktig: god olivolja, lite röd- eller vitvinsvinäger och gärna en tesked dijonsenap. Samt salt och peppar, förstås.
Gissa om det här blev en värdig början på några matdagar i Nice!
Fortsättning följer.