News55
Detta är en sponsrad artikel

Från Paris till Nice - och stans egen, världsberömda sallad

Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 18 okt. 2017Publicerad: 18 okt. 2017

Färdig med Paris. Nä det blir man förstås aldrig! Men nu bar det av till Nice. Med oktobersol, bad, palmer - och det här:    

ANNONS

Mest läst i kategorin

RLVNC
Spela klippet
Native Article

Relevance Communications presenterar sitt bästa kvartal för 2024

14 feb. 2025

En sallad nicoise tio meter från Medelhavet. Stans signaturrätt, en av de godaste, enklaste och billigaste sallader som finns. Lika härlig hemma i vårt mörknande land som vid “änglarnas  bukt”  (baie des anges) i det berömda ljusets Provence.

Fransmännen tvistar sen hundra år tillbaka om hur en äkta salade nicoise ska göras. Det första kända receptet publicerades 1903. I dag menar de flesta att de här ingredienserna är obligatoriska:

-valfri grönsallad, gärna ruccola, eller blandade blad

-hårdkokt ägg

-fina tomater

-tonfisk

-svarta oliver

ANNONS

Dessutom tycker majoriteten nog att man bör ha

-några sardellfiléer (ett måste, enligt min enkla åsikt)

-lökringar (samma sak där!)

-späda haricots verts, råa eller lättkokta

-kronärtskocksbottnar

-lite finskuren selleri

-några bitar kall, kokt potatis.

Det förekommer också salade nicoise med morötter, ris och annat, men det gillar i alla fall inte jag.

ANNONS

Dressingen är viktig: god olivolja, lite röd- eller vitvinsvinäger och gärna en tesked dijonsenap. Samt salt och peppar, förstås.

Gissa om det här blev en värdig början på några matdagar i Nice!

Fortsättning följer.

 

ANNONS