News55
Detta är en sponsrad artikel

Från skånsk ladugård(!): härlig, rödstrimmig fisk

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 10 feb. 2021Publicerad: 10 feb. 2021

Tänk att man vid hög ålder plötsligt upptäcker en ny, läcker, svensk matfisk! Nåja, ny, och svensk... - i Asien lär den ha odlats i 3.000 år. Rödstrimma heter den. Fast egentligen har den det ganska osexiga namnet tilapia.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

-Den här måste du smaka, sa de rara flickorna i vår närbutik Myran häromdan. Vi tog hem den här fisken nyligen, och kunderna blev överförtjusta.

Det blev jag med. Lagom stora, vackert rödstrimmiga filéer, som jag pankostekte i smör och serverade med remouladsås.

Varifrån kommer den här okända firren då?

Jag forskade och spårade den till en ladugård i Skåne.

Fisk i en ladugård? Ute på skåneslätten?

Jodå. Det var två unga killar, Johan Ljungquist, marinbiolog, och Mikael Olenmark, vatten- och energitekniker, som för några år sen möttes i en vision om att producera världens mest hållbara fisk och förändra svensk livsmedelsproduktion, hittade en fallfärdig gammal gård utanför Tollarp, byggde om den från grunden och började odla fisk i ladugården.

I dag hävdar de att de producerar världens mest hållbara fisk.
Rödstrimman är en av dem. Egentligen heter den tilapia, men utseendet fick killarna att ge den det roligare namnet rödstrimma.

Jag kan intyga att den är väldigt god. Köttet är lagom fast men ändå ovanligt saftigt. Användningsområdena är otaliga. Jag öppnade Gårdsfisk hemsida och hittade massor av lockande recept.

ANNONS

Våra små fiskälskande barnbarn ska få rödstrimma nästa gång de kommer hit (ja, de är coronafria). Farmor och farfar väntar sig stort och reservationslöst bifall!

ANNONS