News55
Detta är en sponsrad artikel

Godaste chokladbollen - utan socker

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 11 maj 2017Publicerad: 11 maj 2017

Det har varit chokladbollens dag i dag. Det har väl få kunnat missa, efter alla stenhårda debatter om hur en riktig chokladboll ska vara. Men det finns bara ett svar. Det kommer här.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alltså, chokladbollar är bland det godaste jag vet. Inbillar mig t.o.m. att de inte heller är särskilt onyttiga. I varje fall om man gör dem som du kan läsa om i slutet av den här texten.

Vem som har bestämt att det är chokladbollsdag i dag vet man inte. Kanske bageri- eller sockerindustrin. Eller nån ensam idealist.

Men dan har satt avtryck. Jag har hört samtal om chokladbollar i alla tänkbara medier, och ibland har åsikterna skurit sig stenhårt.

I ett radioprogram sablade matlegendaren Birgitta Rasmusson – domare i TV i Hela Sverige bakar, bl.a. – ner metoden att rulla chokladbollarna i pärlsocker, hon gillade bättre kokos. Gärna rostad kokos, vilket kanske kan vara ett bra tips. I ett annat program meddelade mästerkonditorn Magnus Johansson att pärlsocker är självklart som strössel över chokladbollarna. I TV tyckte nån att det var hög tid för veganska chokladbollar, medan en annan förfasade sig över alla varianter utöver den klassiska.

Vilken är då klassikern? Även om det finns det delade meningar. Men för mig är det så här enkelt: Havregryn, smör, socker, kakao. Mosas och formas till bollar som rullas i pärlsocker. Simsalabim!

Hur stora ska de vara? Här håller jag med Birgitta Rasmusson: inte större än en pingisboll. På ett ett stormarknadsbageri i våra hemtrakter säljer man chokladbollar av en mindre fotbolls storlek. Lite groteskt, är min enkla åsikt.

Debatten om man får säga nåt annat än chokladboll – ni vet vad… – får andra ta. Det är minerad mark.

Ska chokladbollen ta samma väg som semlan? Dvs. kunna se ut hur som helst.? Semlor finns ju numera i alla möjliga – och mest omöjliga – varianter.

ANNONS

Hoppas inte. Se ovan om originalet. Men visst kan en försiktig produktutveckling vara tänkbar, ingenting varar för evigt. Magnus Johansson tipsade om att hacka ner lite syltad ingefära eller kanske att spetsa smeten med en aning apelsinjuice. Låter ganska kul, eller hur?
Själv provade jag en egen variant i kväll: ersatte sockret med ett par matskedar honung. Det gick alldeles utmärkt – och blev förmodligen snäppet nyttigare. Här är receptet till ett tiotal bollar:

Rör ihop 2½ dl havregryn med 2½ msk smör, 1 msk kakao och 2 msk flytande honung. Tillsätt också gärna lite vaniljsocker. Rulla bollar och vänd dem i pärlsocker. Ställ i kylen en halvtimme.

Inga tillsatser, inga E-nummer. Bara gott!

Mina chokladbollar, med honung. Inte världens vackraste – men goda. (Det ska se hemlagat ut!)

ANNONS