Det blev en sväng till Köpenhamn häromdan. Och där upptäckte jag stans godaste sill - och en ny krog.
Godaste sillen finns på 165-årig krog
Mest läst i kategorin
Ja, ny och ny… – den har legat där sen 1852 och är en dansk klassiker. Men för mig var den ny, jag har lyckats missa den ända till nu.
Kanal Caféen är namnet och Frederiksholms Kanal 18 adressen. Några meter från Ströget. Och det var dåvarande danske kungens kock som grundade den, han fick krogprivilegierna i stället för pension.
Om det var han som skapade ställets stora hit, den kokta, inlagda sillen, är oklart. Den har i alla fall urgamla anor, och receptet är hemligt, så det får vi inte. Men så här ser den ut:
En fet, fin sill som först kokats och sen lagts in i ättikslag med hög smak. Vidunderligt god med en liten Bröndum, min danska favoritsnaps.
Smörrebröden på Kanal Caféen är jättestora. Innan jag visste det hade jag beställt fem stycken. Kyparen, som var marinerad i danskt gemyt, rörde inte en min, men jag kunde ana vad han tänkte. Kolla här på råbiffen, det var säkert 200 gram kött:
Friterad rödspättafilé med himmelsk hemlagad remoulad gick förstås inte heller att hoppa över:
Två dejliga damer vid bordet intill tog in en hel bricka med goda pålägg, och jag var tvungen att be tanterna om att få ta en vild på härligheten för att kunna visa hur vackert danskarna lägger upp maten:
Visst har vi en del att lära där?