News55

Här är toppreceptet - men var är svampen...?

Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 15 juli 2021Publicerad: 15 juli 2021

Nu börjas det. Kantarellterrorn. Men ok: om du har svamparna så har jag receptet! Det här är ett av de bästa.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Alltså, jag missunnar verkligen ingen att hitta svamp, Vilket alla tycks göra nu, sociala medier fylls av bilder på berg av kantareller, som stolta plockare lägger ut.

Denna säkert välmenta svampterror får man förstås stå ut med. Men jag måste erkänna att jag blir aningen avundsjuk. I våra sommartrakter regnar det nämligen nästan aldrig i juli, tji svamp alltså.

Det fanns två saker som jag hade bestämt mig för att aldrig köpa: kantareller och abborre. Det förra ska man plocka, och det senare ska man fiska. Själv. Hävdade jag kaxigt i alla år.

Men nu är matabborren lika sällsynt som en engelsk straffseger i fotboll, och kantarellerna lyser bara med sin frånvaro.

Så häromdagen gav jag vika, hetsad alla facebookvänners stolta inlägg med bilder av de berg av skogens guld de hittat – jag köpte för första gången ett kilo kantareller av bär- och svampmånglarna utanför det stora varuhuset, till extrapriset 100 spänn.

De var faktiskt helt värdelösa. Blöta och smaklösa. Så långt från egenhändigt plockade som man kan komma. Så nu sitter jag här och väntar på regn, vilket just nu känns lika avlägset som adventsglögg. Det är m.a.o. snustorrt i markerna.

Men till alla er som bor i blötare delar av landet och hittar massor av svamp: så här tycker jag att kantarelltoasten blir allra godast:

Smörstek kantarellerna till brynt konsistens. Salta lagom och peppra en aning. Lägg undan en dryg tredjedel och håll varmt.

ANNONS

Häll vispgrädde över de andra två tredjedelarna. Koka ihop till lagom tjock stuvning.

Rosta eller smörstek en franskbrödskiva. Knaperstek en eller ett par skivor bacon.

Häll den stuvade svampen på brödet, toppa med den brynta, och dekorera med lite bacon och kanske en grillad cocktailtomat. Servera snabbt.

Här får man kombinationen av gräddkokta och brynta kantareller. Utsökt gott!

Och allra godast om man plockat svampen själv, förstås…

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS