Trodde nästan jag var ensam - men oj, så många som inte gillar surdegsbröd!
Här fick man medhåll om trendbrödet!


Mest läst i kategorin
Den 15 juni brast tålamodet: då ondgjorde jag mig över att det snart bara finns hårt, smaklöst och trist surdegsröd att köpa: http://www.news55.se/elfving/befria-mig-fran-allt-surdegsbrod/
Kommentarerna vällde in som aldrig förr. Och – det var en överraskning – 95 procent höll med. Så här skrev t.ex. Lennart Denne i Helsingborg om industrins surdeg:
-Det enda det duger till är att drämma i huvudet på inbrottstjuvar!
Och Peter i Visby fyller på:
-Surdegshajpen har gått till överdrift! Nu har de halvunga skäggiga hipsters som surade ner allt bröd på Södermalm i Stockholm lyckats försura även Hötorgshallen med omgivningar.
Vilket säkert stämmer: jag köpte en långfranska i Östermlmshallen för 34 spänn som visade sig vara rena gummiprodukten, dvs. bakad på surdeg
Så här klagar smålänningen Ulf Larsson:
Du bor åtminstone så att du har vissa valmöjligheter. Det jag slås av är hur konkurrensen på brödsidan i stort upphört. Det finns ytterst få småbagerier kvar. I min kommun (Alvesta) dominerar Pågen alla butiker oavsett kedja. ICA,Netto,Willys finns i stort bara Pågens i hyllan, vidrigt, gummiartat industribröd som dessutom handhas miljövidrigt.
Ända från fransk horisont kom en synpunkt:
-Å, vad jag håller med dig! Som alltid ska det vara svart eller vitt i Sverige. Nu ska alla äta surdeg eller nu ska alla ha flygskam eller nu ska alla vara glutenintoleranta eller nu ska alla äta vegansk mat eller nu ska all cykla, skam den som inte hänger på…har bott i Frankrike ett antal år och är rätt chockad över hur lite kurage vi har för att hålla på våra egna åsikter och bara okritiskt följa med… Hoppas bagarna hörsammar ditt budskap! Heja Ulf!
Skrev Annika von Bonsdorff.
Påfallande många matskribenter och folk från livsmedelsbranschen håller med om att surdegen är överreklamerad. Men några få höjer också rösten till surdegbrödets försvar. En är Elisabeth Gnilke:
Hej!
Surdeg är nyttigt. Om det görs rätt slipper vi jäst. Tyvärr bluffar många och använder både surdeg och jäst.
Brödet är då mkt nyttigare! T ex för diabetiker. Höjer inte blodsockret .
Gott är det också.
Svenskt bröd är oftast för sött. Russin, honung mm.
Hade en tysk kvinna på besök.
Hon frågar mig: varför äter ni bakelser i maten?
-Industribröd som säljs som surdegsbröd innehåller fortfarande en massa konstiga tillsatser och socker.
Tack för alla intressanta kommentarer! Bara en handfull fick plats här. Till sist ett råd från den prisbelönta bagaren och bakboksförfattaren Heléne Johansson:
-Kom till Brunkebergs bageri på Birger Jarlsgatan 53 så får du både klassisk långfranska och skållade limpor!
Tack Hélene! Mera sånt!