News55
Detta är en sponsrad artikel

Här hemestrar jag

TT
Cay Bond
Cay Bond
Uppdaterad: 22 aug. 2020Publicerad: 22 aug. 2020

Med tanke på vad vi upplevt i samband med Corona-viruset, instängdheten, nya förhållningssätt, tid att reflektera, arbeta på distans, ny tidsrytm, inga tider direkt att passa….har vi också möjlighet ta ledigt lite då och då och till äventyrs upptäcka olika attraktioner i vår egen stad. Kultur som är navet i ett samhälle och inbjuder till eftertanke, har nu en benägenhet att attrahera publiken särskilt. Den erbjuder ett välbefinnande och plåster på såren som många behöver efter en tuff period.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mitt i Stockholm city ligger exempelvis ön Skeppsholmen, en oas på behagligt promenadavstånd förbi Grand Hotel och Nationalmusem över en liten bro. Är man på Djurgården eller i Gamla stan kan man även ta färjan dit, om man bara signalerar att man vill stiga av på Skeppsholmen och det vill man om man längtar efter ett avbrott, en kort berikande minisemester eller ¨hemester¨ om man så vill.  Ön är sedan länge märkt av konst och kultur, det som gör livet värt att leva. Här ligger Konsthögskolan, Moderna Museet, Arkdes, och Teater Galeasen exempelvis. Kommer man från bron och går uppför en backe möts man av Niki de Saint Phalle´s  skulpturer, som står kvar sedan hennes fantastiskt starka utställning på 60-talet. En tid då det var en självklarhet att utforska den moderna konsten. Någon minns kanske när Moderna Museet fyllde en hel utställningshalll med skulpturen av en gigantisk liggande kvinna, skulpturen med namnet HON. Publiken kunde kliva in i kvinnoskulpturen genom hennes sköte och vandra runt inuti hennes 28 meter långa kropp. Det var en konsthappening som lät tala om sig. Sedan dess har Moderna flera skulpturer i sin ägo av Niki de Saint Phalle som alltså står på en liten backe vid uppfarten till museet. De har blivit bekanta riktmärken under rundvandringen på ön och blivit en attraktion för alla åldrar. Kaffebaren i Moderna´s entré erbjuder även att sätta ihop en picnic bag som man kan åtnjuta i skulpturbacken. Museet har varit stängt för besökare i flera månader men är nu öppet och har vidtagit de åtgärder som krävs för att publiken skall känna sig säker.

 Nu kan man äntligen ta del av experimentkonstnären John Baldessaris verk som funnits där sedan mars månad och som i korta ordalag handlar om frågan, vad som egentligen är konst. Med bild, illustration och text samt glimten i ögat visar han ett 30-tal verk från hela sin karriär. Baldessari var själv med och hängde sina verk men tragiskt nog dog han mitt i arbetet. Utställningen är därmed en särskilt angelägen i vår märkliga tid, men då vi alla haft chansen att begrunda vår tillvaro. I detta sammanhang anser jag att konst och kultur har en speciell betydelse för vårt välbefinnande.

Framför fasaden till museets andra del, Arkdes, står på gården, en installation, konstverket INFIELD, med ängsmark av 60 olika svenska arter, av den Australienska konstnären Linda Tegg och pågår till 27 september. Genom Infield vill Tegg utforska förhållandet mellan människor och natur. Det också blivat starkt påminda om under pandemin. Installationen ger en möjligheter att diskutera ”ekosystemtjänster” där städer kan dra nytta av de tjänster naturen erbjuder i form av till exempel skugga, insamling av dagvatten och biologisk mångfald. Växterna är valda i samarbete med Stockholms universitet. Tala om att naturen gör sig synlig i staden med hjälp av framtidsvisioner, det som en ung generation behöver.

Från konst till musik, Kulturfyren vid kajen bakom Moderna Museet anordnar kammarmusik konserter och andra musikevenemang, men också andra upplyftande sammankomster, se @Kulturfyren. Teater Galeasen ligger i samma kvarter men är tyvärr tillfälligt stängd med anledning av coronaviruset men de arbetar för en ny spelperiod under hösten. Att strosa längs kajen nedanför teatern och sedan fortsätta längs anslutande Kastellholmen är i sig ett behagligt nöje. Öarna ligger mitt i sjöinfarten och är omgärdade av staden. Flanerar man där upplever man verkligen vilken vacker stad Stockholm är.

Vill man blunda och önska sig en resa till Asien är ett besök på Östasiatiska museet med en imponerande samling kulturföremål från Kina, Japan, Indien m.m en lysande lösning. För en publik som under isoleringen kanske ägnat sig åt välgörande meditation erbjuder museet även Meditation bland skulpturer under augusti månad. Skulpturhallen på museet är en oas med statyer och vackra konstföremål som representerar Asiens gudar och religioner. Buddhismen kommer från Asien och där betyder meditation ”att vila utan ansträngning i det som är”

Program finns på deras hemsida.

Jag och min man fick den briljanta idén att ta en minisemester från karantänen eftersom vi tillhör riskgruppen och ta in på Hotel Skeppsholmen lite längre ner på andra sidan ön.  Endast för ett dygn och för att också utforska ön. Hotellet ligger diskret i de K-märkta vackra 17talslängorna byggda 1699 av arkitekt Nicodemus Tessin d.y och gör inget direkt väsen av sig förutom att de vackra gamla husen är inbäddade i en lummig  grönska så här på sensommaren. Den långa raden av hus var ursprungligen avsedda som kasern för Kunglig Majestäts drabanter. Lyser solen placeras det ut inbjudande solstolar på gräsmattan framför med avstånd som sig bör i dessa tider. De inbjuder till en stunds kontemplation eller möten med vänner på behörigt avstånd över en flaska vin med läcker sensommar bouquet. Hotel Skeppsholmen i sin läckra samtida designskrud visade sig i högsta grad uppfylla känslan för konst och kultur som hela ön Skeppsholmen erbjuder.

ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]