Harald Treutiger, 61, är mest känd som programledare i TV. Men han har ett långt och brokigt yrkesliv bakom sig och har inga planer på att sluta förnya sig. Här berättar han om sitt nya liv som skeppare, att han han kände sig mer åldersdiskriminerad som 50-åring än vad han gör nu och om den där gången då han spelade huvudrollen i en skräckfilm.
Harald Treutiger: "Jag kände mig mer åldersdiskriminerad som 50-åring än nu"
Mest läst i kategorin
I vår debuterar Harald Treutiger som moderator på News55:s seniorevent. Vi passade på att tala med honom om det nya uppdraget, om hans brokiga karriär och hans syn på det egna åldrandet.
Hej Harald Treutiger. Vad gör du en dag som denna?
– En dag som denna sover jag ut, eftersom jag hade en sen kväll med kompisar på restaurang i går. Sedan har jag ätit en god lunch och ska nu sätta mig och skriva ett föredrag jag ska hålla om skeppsbrott. Och i kväll ska jag på ett nytt kalas.
Du är ju vår nya moderator på News55:s seniorevent. Vad har du för förväntningar?
– Att det ska bli roligt. Jag vet ju att News55 har ett växande antal läsare och besökare på eventen, så det är verkligen kul att haka på. Och det här är ju numera min målgrupp, erfarna människor som har varit med. Så jag kommer känna mig hemma.
Du ska bland annat intervjua Marianne Rundström. Vad ska du tala med henne om?
– Hon är ju lite av en portalfigur i en grupp som talar mycket om åldersdiskriminering. Och det är ju onekligen intressant.
Verkligen. Har du själv något förhållande till de frågorna?
– Nja. Jag har väl kommit förbi det nu. Men jag hade ett ganska starkt förhållande till dem.
LÄS MER: Åldersdiskriminering: “Det finns en ungdomskult i Sverige”
Harald blir tyst en stund. Under 90-talet var han en av Sveriges mest omtyckta programledare i till exempel Expedition Robinson och Melodifestivalen. Men så plötsligt en dag tog det slut. Harald Treutiger, då precis fyllda 50 år, var inte längre attraktiv som ansikte i rutan.
– När min TV-karriär tog slut hade jag onekligen känslan att det var för att jag var gammal och utsliten – impotent och väderbiten.
Han skrattar för sig själv och fortsätter:
–Mediebranschen är ganska brutal på det viset. Den äter människor. Det finns hela tiden ett sug hos både publik och producenter efter nya ansikten. Så då, för tio år sen, hade jag helt klart en relation till åldersdiskriminering, eftersom den drabbade mig.
Hur handskas man med det?
– Det gäller att hitta nytt fokus, säger han. Något som väcker vällust och samtidigt ger intäkter.
Efter tv-karriären sadlade Harald Treutiger därför om. Som göteborgare har han ett livslångt förhållande till båtar och havet.
– Det har alla i Göteborg, säger han.
Nu ville Treutiger kunna försörja sig på vad han kallar ett ”sjönära” liv. Och tog därför ett antal kurser för att kunna köra båt professionellt. Sedan åtta år tillbaka är han nu med och driver ett litet rederi.
– Kulturbåtarna heter det. Vi bedriver turist- och eventtrafik i Göteborg och Bohusläns skärgård med gammeldags passagerarbåtar. Det är väldigt roligt.
Hur tänker du framåt?
– Jag tror inte att jag någonsin helt kommer att sluta engagera mig i projekt som skulle kunna kallas arbete. Men jag tar redan nu ut lite pension för att lätta på trycket och kunna leva ett behagligt liv. Målet är att leva gott, resa och att fortsätta förkovra mig. Aldrig sluta vara nyfiken. Ett liv med bara golf och cocktails är inget för mig.
Hur upplever du samhällets syn på åldrande?
– Det är en jättesvår fråga. Vi talar ofta om pensionärer som om alla vore likadana. Så är det ju inte. Jag personligen kan ju lite käckt säga att det är upp till en själv att göra plats för sig. Men det är ju lätt att säga för mig som har det bra. Så är det ju inte för alla.
Han fortsätter:
– Å ena sidan är det lätt att uppleva att ålder och erfarenhet inte tas tillvara, utan snarare ses som ett problem. Men samtidigt finns det ju många exempel på seniora medborgare som verkligen respekteras och uppskattas. Ta Lill-Babs som fyllde åttio år här om dagen, som aldrig har släppt sin mission att underhålla sin publik. Det finns helt klart plats för henne. Sen ändras kanske forumen. Jag tycker News55:s seniorevent är ett bra exempel. Där är personer som Amelia Adamo, Marianne Rundström, Peter Harryson och Lennie Norman väldigt populära. De gör samma jobb nu, men på en lite mindre scen. Så det är väldigt roligt att nu bli en del av den.
Nu måste du berätta om din okända karriär som skådespelare.
Harald Treutiger skrattar.
– Jag är med i Hasse Alfredsons film “Jim och Piraterna Blom. I ungefär tolv sekunder. Jag spelar mig själv som nyhetsreporter. Jag var egentligen där för att göra ett reportage för Sydnytt om filminspelningen och då tyckte Hasse Alfredson att vi kunde vara med i filmen, eftersom det var en scen då världspressen skulle ta emot huvudpersonen Jim när han kom hem.
En lite mindre känd film du är med i är Scorched Heat från 1987.
Harlad skrattar igen.
– Det är en skräckiskomedi där jag faktiskt spelar en av huvudrollerna. På 80-talet gjordes ju en massa filmer som var tänkta att gå direkt till video. Det var så man såg film då, gick till videobutiken och hyrde. Jag blev tillfrågad och tog tjänstledigt sex veckor för att spela in.
Filmen handlar om två pojkar som blir trakasserade av sin lärare och tänker hämnas genom att kasta in en smällare i lärarens bostad. Men huset börjar brinna och läraren stryker med. Tjugo år senare börjar läraren gå igen. Harald spelar en av de två pojkarna som nu är vuxen och måste stoppa vålnaden.
– Det var skitkul. Jag hade inga som helst ambitioner att bli skådespelare. Så det var ju helt ofarligt karriärsmässigt. Det var bara ett spännande äventyr.
Det sistnämnda verkar vara lite av Harald Treutigers melodi i livet. Spännande äventyr. Så vi säger välkommen och lycka till på den nya scenen. Missa inte möjligheten att möta honom personligen på något av våra kommande event.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.