Här är den unika och undangömda lilla restaurang som White Guide och Michelin inte upptäckt ännu. Men det är bara en tidsfråga. Mitt ute på den uppländska slätten ligger den, och man sitter och äter i det som förr var ägarinnans sovrum. Och som man äter!
Hemliga toppkrogen ute på vischan
Mest läst i kategorin
Vill man fly coronaträngsel och spisa lyxigt långt ute på landet, ska man göra det här. I en elegant matsal där bara ett fåtal gäster släpps in och där den gastronomiska ambitionsnivån är skyhög.
Från början var det här en lada på en hästgård i lilla Torvalla mellan Rimbo och Norrtälje. Senare blev övervåningen sovrum för Clara Häggkvist, dottern i huset. Där började hon driva hemmakrog för några år sen, och när hon slog sig ihop med kompisen Cissi Wennström i höstas var de plötsligt två unga krögartjejer: Cissi och Clara. Som den nya restaurangen också heter.
– Här har vi vår gemensamma dröm, säger de, en gårdsrestaurang med högt i tak där vi får utforska, skapa och låta vår kreativitet flöda fritt.
Och kreativiteten flödar verkligen. I kväll har Cissi och Clara premiär för en tolvrättersmeny (!), som är tänkt att dyka upp vid speciella tillfällen framöver. Är du matentusiast så pallar du nog att läsa hela menyn, här är den inklusive aptitretare:
Krispig potatis med Carelian caviar och syrad grädde
Rädisa med getost och rostad hasselnöt
Sjöborre med wasabiemulsion, vårlök och ingefära
Vit sparris, brynt smör och Kalixlöjrom
Lammbräss med ramslökemulsion, hyvlad rabarber och grönsparris
Nässelskum med kålrabbi, pepparrot och jordärtskockschips
Löksoppa med mandel, smörstekt brioche och lakrits
Kalvtartar med vakteläggula, grönenbärsgelé, gräslök och vår egen senap
Gäddmousseline med hummersås och fänkål
Vildfångad hälleflundra med spetskål, gröna tomater och ramslöksolja
Renfilé med reducerad grädde, färsk lök, svarta vinbär och macadamianöt
Rabarbersorbet med kallpressad olivolja och 15 årig balsamvinäger
Ängsyrasorbet med citroncrème, bovete och drömmar
Puh! Men en lustfylld läsning på lördagskvällen, eller hur…? Låter helt fenomenalt, om ni frågar mig
Fast man kan äta mindre men säkert lika gott också. Den aktuella helgmenyn innehåller fem av de här rätterna plus flera aptitretare och kostar 700 kronor. Cissi och Clara erbjuder också take-away-mat för 395 kronor per person. Nu och kommande helg består den av nässelsoppa med färsk stenbitsrom, rökt äggula och kålrabbiknyten, vårlamm med sparris, färsk vitlök, rostad potatis och rödvinssky samt rostad kokoskaka med blåbär, kokos och granskott.
Den charmigt inredda matsalen har 20 platser, men nu i coronatider drar man ner ytterligare på antalet gäster. Och krogen är bara öppen fredagar och lördagar men går att abonnera andra dagar.
Utanför Cissi och Claras hemmakrog betar hästar, i trädgården odlar man egna grönsaker, och i markerna runtomkring plockar flickorna svamp och ramslök. Hur de får tag i alla andra fina råvaror här mitt ute på vischan kan man undra. Här är t.ex. förrätten färsk stenbitsrom, serverad med crème fraiche, picklade lövtunna potatisskivor, gräslök, rödlök, citrongelé och hemgjorda chips:
För den lär även de stränga krogrecensenterna falla platt, när de så småningom upptäcker Cissi och Clara…