News55

Hjärtspecialisten Peter Giesecke slår hål på de tre vanligaste myterna om högt blodtryck

StoryMedia
StoryMedia
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 14 nov. 2022

Trots att över två miljoner svenskar lider av högt blodtryck är det få som faktiskt vet vad det innebär. Peter Giesecke är hjärtspecialist och chefsläkare på Blodtrycksdoktorn och förklarar de tre vanligaste myterna om högt blodtryck.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Myt 1. Man märker om att man har det

Det lömska med ett högt blodtryck är att det sällan ger några symtom. De flesta som har det märker inte av det alls samtidigt som det kan orsaka stor skada i kroppen.

– Det är viktigt att man regelbundet mäter sitt blodtryck för att upptäcka om det är förhöjt. Om man upptäcker ett högt blodtryck i tid är det lättare att behandla sjukdomen för att undvika allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar.

Myt 2. Det drabbar bara äldre som äter ohälsosamt och inte motionerar

Även om vi vet att stillasittande och ohälsosamma matvanor har en stor påverkan på blodtrycket betyder det inte de med hälsosamma vanor inte kan påverkas.

– Vi vet att motion och hälsosam kost påverkar blodtrycket positivt, men det innebär inte att man är helt säker från att ha ett högt blodtryck. Det finns ärftliga faktorer som gör att man kan drabbas även om man är ung och hälsosam. Så även om man är ung, äter hälsosamt och rör på sig bör man vara uppmärksam, fortsätter Peter.

Myt 3. Om det är så pass vanligt är det säkert ofarligt

Att utveckla ett högt blodtryck är vanligt, och det blir än mer vanligt ju äldre man blir. Efter 60-års ålder har ca hälften av befolkningen högt blodtryck. Men bara för att det är vanligt betyder det inte att det är ofarligt.

ANNONS

– Högt blodtryck är vårt största globala hälsoproblem. Men det finns bra och effektiv hjälp att få. Både livsstils- och läkemedelsbehandling gör att man kan få ner ett högt blodtryck och därmed undvika livshotande hjärt- och kärlsjukdomar, säger Peter.

Blodtrycksdoktorn har utvecklat ett blodtryckstest där man kan svara på frågor och på så sätt få svar på om man har hög eller låg risk att utveckla sjukdomen högt blodtryck, och därefter få en rekommenderat åtgärd.


Margaretas höga blodtryck upptäcktes av en slump

Som många andra upptäckte Margareta att hon hade högt blodtryck av en slump. Vid ett rutinbesök hos gynekologen uppdagades det att blodtrycket var på tok för högt. Margareta har använt sig av Blodtrycksdoktorn i drygt ett år, och tycker att skillnaden hittills varit enorm.

– Det känns mycket bra. Det är första året sedan 2005 som jag känner att jag har fått stöd. Det har känts mycket tryggare. Dels för att jag blir kollad regelbundet, dels för att jag har kunnat läsa på mer själv och få råd och svar, säger Margareta.

Att arbeta nära med specialister har visat sig vitalt för Margaretas hälsa. Inte bara för att specialisterna kunnat ge henne den vård hon behöver, utan även för att de kan ge mental stöttning vid svåra stunder.

– Jag vet att jag kan skriva och fråga om jag undrar något, och att jag får svar snabbt från en sköterska eller läkare. Det här är ju dessutom läkare som är specialister på det här området. Genom att de skickat remiss för prover visade det sig också att jag har högt kolesterolvärde, så nu har jag fått medicin mot det också. Vad hade hänt om jag inte fått reda på det? Det ökar ju också risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, avslutar Margareta.

ANNONS

Läs mer om Blodtrycksdoktorn här!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS