En hyggligt pigg 59-åring förbereder sig som bäst för ett hejdundrande 60-årskalas. Det är förstås Sveriges Television jag tänker på. Svenskarna har konsumerat rörliga bilder med ljud från SVT i sex decennier. I 46 av de åren har jag varit med.
Hur kommer SVT att funka som 60-plussare?
Mest läst i kategorin
Mycket har hänt sedan hösten 1970 när jag för första gången gick in genom portarna till Det Stora Huset på Gärdet i Stockholm. Somt har du som tittat märkt, somt har du inte tänkt på. En del har du gillat, men du har också blivit arg och slängt dig på luren till ”Klagomuren” – i dag omdöpt till det vänligare ”Tittarservice”.
LÄS MER: Jag trodde aldrig jag skulle sakna ceremonin över döden
Antagligen har du lagt märke till att framför allt nyhetsförmedlingen blivit otroligt mycket snabbare. Det handlar om teknikutveckling. Medan en reporter på 70-talet behövde hjälp av ett helt team (fotograf, ljudtekniker, elektriker och redigerare) innan något gick att sända, går reportern m/2016 ofta ut ensam, spelar in sitt material och färdigställer det t o m själv. Vi har gått från film till fil, från den tidskrävande filmframkallningen till den direkta digitalt sändbara bilden.
I forna tiders tv, den med skjutdörrar framför rutan och en liten duk och blomvas ovanpå, tog nyhetsprogrammen (jo det fanns två: TV-Nytt och Aktuellt) hem reportagen från utlandet med flyg. Det gick sällan mindre än en vecka mellan inspelning och sändning. Hemma i studion satt kommentatorer med pannan i djupa veck och analyserade världshändelserna. Vem skulle få den äran? Det kunde bli strid om det … Helst skulle tittaren få en bakgrund också, en tillbakablick som skulle öka förståelsen för det aktuella. Minut efter minut kunde det pågå. Varje inrikespolitisk händelse fick samma respektfulla behandling.
Skrivmaskinerna smattrade, i brist på rörliga scener kunde man visa en snygg genrebild i akvarell.
LÄS MER: Vem tror du att du är, Zara Larsson – och ni andra?
I dag sänder SVT:s utsända direkt från nästan varje hörn i världen, det blir en sorts kommentar i en s k ståuppa och det där med att man skulle behöva vänta ens en extra timme, det är bortglömt i den verklighet där vem som helst kan sända live genom att vända sin mobiltelefon eller surfplatta mot det som händer.
Tempot i dagens tv har ändrats helt och hållet. Filmer görs med snabba klipp. Nyhetsinslagen har blivit kortare. I vissa underhållningsprogram har programledaren påtagligt bråttom för att allt ska hinnas med.
Hur kommer SVT att funka som 60-plussare?
Uppenbarligen blir det en stor satsning in i den digitala världen, en värld där konkurrensen är enorm. Samtidigt fortsätter förvånansvärt många, tvärt emot vad tv-teoretikerna önskar, att titta på det som i dag kallas ”tablå-tv”, alltså följer man det schema som planeringsavdelningen lagt upp för de olika kanalerna. Det gäller framför allt den äldre tittargruppen. Men det är också den som följt SVT:s utveckling genom sex årtionden.
Det är samma publik som gett SVT folkets kärlek. Och då och då hört av sig till Klagomuren.