News55
Detta är en sponsrad artikel

Hur mycket suger årets julklapp?

Ulrika Good
Ulrika Good
Uppdaterad: 30 nov. 2015Publicerad: 30 nov. 2015

En omåttligt haussad händelse i Sverige är när “Årets julklapp” avslöjas. Alla har åsikter om den, inte sällan negativa. Det hindrar inte att oproportionerligt många av skeptikerna verkar sucka lätt, skaka av sig sina tveksamheter för att sedan gå ut och köpa den där bakmaskinen, spikmattan, GPS:en eller vad det nu är Handelns Utredningsinstitut, HUI, har talat om för oss att vi ska lägga i tomtesäcken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

      LÄS MER: Det här är årets modejulklapp   

I år var det robotdammsugaren som föll ner som en julkappsbomb i novemberrusket. För att vara en samtids- och framtidsspaning var det många som tyckte att den var osedvanligt tondöv. Att något som kan vara själva sinnebilden för onödig lyxkonsumtion och som kostar ett försvarligt antal tusenlappar blir julklappsmodellen i en tid när det finns så mycket annat som borde prioriteras var kanske inget vidare.

Kunde man inte valt något som fokuserade på något humanitärt, som en gåva till välgörenenhet istället (även om det kanske inte sorterar in under handelns utredningsdomäner)? För att ta en enkel retorisk poäng: robotdammsugaren sög.

      LÄS MER: Årets julklapp suger

Vad är det för kriterier HUI har när de ska utse Årets julklapp? Jo den “ska vara en nyhet eller ha väckt intresse under året. Produkten ska också svara för ett stort försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal”.

Om vi går några år tillbaka och tittar på vad juryn valt hittar vi “Surfplattan” (–10), “Den färdigpackade matkassen”, (–11) och “Aktivitetsarmbandet” (–14). Inga problem här, de känns allihop som att de låg helt rätt i tiden och var lagom nypåfunna och spännande fenomen som gav avtryck inför framtiden.

Nej, de verkligt stora frågetecknen uppstår när jag går igenom listan på tidigare års officiella julklappsval. Hur i allsin dar juryn resonerat när man kommit fram till “En doft” (–93), “Boken” (–99), “Verktyget” (–01) och för att inte tala om “Mössan” (–03). Säga vad man vill om mössor, men att de representerar tiden vi lever i? Nja. Eller att det skulle funnits ett speciellt nyväckt intresse för att dofta gott? Att läsa böcker är förstås alltid av godo, men så värst innovativt kanske inte det valet var. Eller hur tidstypiskt är det att använda verktyg? Vad kom på andra plats? Hjulet?

      LÄS MER: Kjell Bergqvist rasar över årets julklapp

ANNONS

Jag tror att juryförhandlingarna helt enkelt brakade samman inför julen 2003. Att någon till sist skrek: “JAMEN, TA VAD SOM HELST DÅ, TA EN… MÖSSA!!!” innan hen lämnade sammanträdesrummet och smällde igen dörren med ett brak. Men förmodligen låg det ändå fler mössor än vanligt under våra julgranar.

När det kommer till Årets julklapp är vi mer lättstyrda än en robotdammsugare.

ANNONS