News55
Detta är en sponsrad artikel

Jag älskar Sverige – men behandlingen av våra äldre är en skam

Artikelbild
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 06 juni 2016Publicerad: 06 juni 2016

Jag trivs bäst i öppna landskap, nära havet vill jag bo

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Några månader om året, så att själen kan få ro.

Ulf Lundells ord är också mina. Jag älskar Sverige, mitt hemland. Här är jag född och uppvuxen. Här vill jag leva här vill jag dö.

Under min tid som aktiv sportjournalist reste jag över hela världen. Jag fick se och uppleva många olika länder och kulturer. Och varje gång som jag återvände till Arlanda gick jag ner på knä och kysste marken. Visserligen var det fint i USA, Kina, Brasilien eller Kenya, men ingenting gick upp mot Sverige.

      LÄS MERSkulle tillbaka till äldreboende – tappades bort

Det är så mycket jag värdesätter med vårt land. Vår underbart vackra natur, vår demokrati – alla människor lika värde, vår yttrandefrihet – rätten att säga vad jag tycker utan att bestraffas. Men det finns också regler för demokrati och yttrandefrihet. Man kan inte säga och göra vad som helst. Man måste också respektera varandra och andras åsikter, utan att ta till våld.

Det är mycket som jag har gjort för mitt Sverige. Bakom mig har jag ett långt arbetsliv där jag har dragit mitt strå till stacken för att bygga upp vårt samhälle. Jag har också givit bort ett år av mitt liv för det svenska försvaret. Det var en självklarhet för mig, även om det kändes som en onödigt lång tid då. Jag hade inga problem med att känna motivation för att värna mitt hemland.

Sverige var ett land som jag kände mig trygg i när jag växte upp. Där moral och omtänksamhet sattes högt. Där samhällsfunktionerna fungerade. Där det var bra kvalité på skolundervisningen på den skola som låg närmast mitt hem. Där det fanns bostäder och jobb. Där post och sjukvård fungerade. Där vi tog hand om våra äldre.

       LÄS MER: Äldre man blev lämnad i sjukhusduschen – dog

ANNONS

Men den tryggheten känner jag inte längre. Jag är orolig inför framtiden. Jag lägger ansvaret för det på våra politiker, oberoende av partifärg. De har och har haft ett ansvar att förvalta det som våra föräldrar och de före dem har byggt upp. Något som idag har lett till ett splittrat samhälle.

Våra äldre får det allt sämre. Ingen tycks bry sig om att vi får allt fler fattigpensionärer. De äldre som har slitit i hela sitt liv, betalar en högre skatt än andra.  Vi har vår yngsta regering och vår yngsta riksdag någonsin. Varför tar de som förvaltar vårt land inte nytta av all den erfarenhet som de äldre besitter ?

Vi lever i en tro att vi har en välfärd – men den gäller inte för alla. Bli inte gammal i Sverige idag. Och var framförallt inte ensamstående och kvinna. Vår nonchalans och behandling av äldre är en skam för Sverige, anser jag.

Här har samtliga politiska partier ett ansvar. I vår riksdag är några få procent av ledamöterna 65 år eller äldre. De ska representera 25% av befolkningen. Det är ett kraftigt demokratiskt underskott. Gör något åt det.

Jag trivs bäst i fred och frihet för både kropp och själ.

      Club55: Beställ glasögon och få ett extra par gratis hos Favoptic

 

ANNONS