News55
Detta är en sponsrad artikel

Jill Johnson bytte Nashville mot Kreta - här är hennes tips om bästa maten!

Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 27 maj 2019Publicerad: 27 maj 2019

Maten som ger ett långt och friskt liv - och dessutom är god - den finns på Kreta. Det har countrydrottningen Jill Johnson upptäckt, och det har hon skrivit en bok om. Här kommer några tips och ett recept ur den!

ANNONS

Mest läst i kategorin

Jill, som gärna styrt kosan till Nashville i USA och gjort fina TV-program och skivor där, lockades för några år sen av väninnan och kollegan Maria Molin Ljunggren att resa åt andra hållet – till Kreta i den grekiska övärlden.

Hon blev alldeles fascinerad, och nu har de båda skrivit boken “Jills och Marias taverna – medelhavsmaten från vårt Kreta”.

Där kan man i inledningen läsa om en stor undersökning av livslängd och kostvanor i sju länder: USA, Finland, Holland, Japan, Italien, Jugoslavien och Grekland. Kreta klådde dem alla. Här levde man längst, hade minst antal hjärtsjukdomar och cancerfall.

Det beror på maten, säger forskarna. Kreta är medelhavskostens vagga. Här dominerar den nyttiga olivoljan, Den genomsnittlige kretensaren konsumerar mellan 30 och 40 liter olivolja per år. I Sverige använder vi mindre än en liter.

Kretas stolthet är ett olivträd som är mellan 2.000 och 3.000 år gammalt – och som fortfarande bär frukt!

Olivoljan tillsammans med enkla basvaror – tomater, auberginer, lök, bönor, frukt och vilda örter – är grunderna i Kretas kök. Fisk, fågel och kött kommer fram när det ska vara extra festligt.

På en pressträff för Jills och Marias kokbok på Taverna Mykonos i Stockholm i kväll serverades det goda små kretensiska rätter. Jag fastnade speciellt för ett tillbehör, som finns att köpa i Sverige, och som jag inte provat förr: risoni. Det är helt enkelt pasta, formad som små riskorn, som kokas och smaksätts med riven ost. Smakar alldeles utmärkt, påminner om risotto och passar till både kött och fisk.

I boken lagas risonin till en kretensisk lammgryta. Här hittar man också enkla men goda rätter eller tillbehör som kretensisk mandeldipp, fikonpaj, lammlägg med timjan och honung, moussaka, frikadeller i citronsås, apelsinkaka, valnötsmaränger och specialiteter som briam, saganaki, dàkos och annat som är rena grekiskan (!) men lättlagat.

ANNONS

Många av recepten kommer från kvinnor på landsbygden på Kreta. Några har Jill och Maria skapat själva. Här är ett som man frestas att prova: Marias kanelkyckling:

1 stor kyckling, gärna majskyckling, c:a 2 kg

olivolja

6-8 schalottenlökar, skalade

3 stora vitlöksklyftor, hackade

1/2 röd chili, finhackad

1/2 dl hackad persilja

ANNONS

3 kanelstänger

5 dl rött vin

1 burk hela tomater à 400 g

4 lagerblad

2 hönsbuljongtärningar

2 stora morötter, skalade och skurna i bitar

1/2 röd paprika, urkärnad och skuren i bitar

1/2 gul paprika, urkärnad och skuren i bitar

ANNONS

1 msk strösocker

2 tsk salt och nymalen svartpeppar

Skölj och torka av kycklingen. Salta och peppra ordentligt.

Hetta upp mycket olivolja i en stor gryta (en som rymmer minst 3 liter). Lägg i kycklingen och bryn på alla sidor.

Tillsätt hela schalottenlökar, vitlök, chili, persilja och kanelstänger. Blanda runt allt och bryn ytterligare någon minut.

Häll på c:a 2 dl vin och låt det koka ner till hälften. Tillsätt tomater och lagerblad. Smula ner buljongtärningarna, blanda och peppra ordentligt. Låt puttra 5-10 minuter.

Tillsätt mrötter, paprika, socker, resten av vinet och ännu en generös skvätt olja. Låt sjuda på svag värme under lock tills kycklingen börjar falla isär, c:a en timme. Smaka av med salt och peppar. Späd med vatten om det ser ut att bli torrt. Kolla om det behövs mer salt.

Garnera med extra persilja och servera t.ex. med klyftpotatis.

ANNONS

Det är också gott att skära kycklingen i grova bitar och servera som kycklinggryta.

Den ska jag laga till helgen! Och sen försöka leva som en kretensare…

 

 

 

 

ANNONS