Kan man blanda köttbullar, toscatårta, störkaviar, glass och bläskfisksallad - i nämnd ordning - i lilla maggen? Jag gjorde det häromdan. Och fick på köpet en lektion i hur krogmaten kommer att se ut framöver. Här får du veta:
Kan industriköttbullar smaka gott? Vem gör bästa glassen? Här är svar!
Mest läst i kategorin
Det har varit stor restaurangmässa i Älvsjö med hela krogbranschen och dess leverantörer på plats.
Kocknestor Leif Mannerström var där och drog mycket folk till både föredrag, intervjuer – och köttbullar. De senare lanserar han nu i ny, minimalistisk version via producenten Dafgård.
Kan industritillverkade köttbullar verkligen vara något att bjuda på?
Jag trodde inte det, men Mannerströms nya var riktigt bra.
-Mamma Scan kan slänga sig i väggen, sa Leif på sitt sedvanligt ödmjuka sätt och bjöd på ett smakprov, spetsat på en trägaffel. Och fortsatte:
-Jag förstår inte varför industrimat ska behöva smaka industrimat.
Gott, alltså.
När Leif lagar köttbullar hemma använder han alltid blandfärs – hälften nötkött, hälften gris. Ofta också både rå och lättstekt lök. Och så det speciella lilla knepet: en matsked ansjovisspad!
Annars hade köttet stark konkurrens på årets mässa av allt mer grönsaker och flera nya, udda råvaror. Vad sägs t.ex. om marinerad blåmanet, sjögräs i dressing eller bläckfisksallad, nyheter från företaget Miramar:
På bilden: sjögräs- respektive bäckfisksallad.
En annan nyhet som vi nog snart har på våra talllrikar är isländsk (!) wasabi. Lanserad av två unga killar från Reykjavik.
Den här roten odlar killarna i växthus på Island. På mässan skalade de den och rev fint och berättade:
-Det här är nånting helt annat än den wasabi du får på europeiska sushibarer och japanska krogar. Det man kallar wasabi där är vanlig pepparrot, spetsad med grönfärg och lite senap.
Islänningarnas wasabi hade en frisk och mjuk smak.
Men man blir törstig av den, så jag sökte upp Klara Schultz på Gute Glass, som är nästa ensam i landet om att göra riktig, ekologisk och jättegod glass, utan några som helst tillsatser (alltså inga förtjockningsmedel, smakförstärkare, konserveringsmedel, färgämnen osv., som finns i nästan all annan glass); jag känner bara till Österhagens glass från Hjo som tillverkas på det ärliga sättet. Lysande, Klara, vi håller på dig!
Det är tröttande för gamla fötter att knalla runt på mässa en hel dag, så jag var glad att få sätta mig ner. Och inte var som helst – utan på en provning av äkta störkaviar!
Det var specialisten på importerade delikatesser, skaraföretaget Werners Gourmetservice, som bjöd in till kaviartest, bolaget har kampanj på denna utsökta råvara under hela det här året. Tänkte berätta mer om provningen, och om kaviar, i senare inlägg.
Utrymmet här medger bara några nedslag i allt spännande och intressant man möter på en restaurangmässa som den här. Bland det roligaste är att träffa små, lokala producenter, som jobbar hårt för att komma fram med sina produkter. Varumärket Husmansbord sätter fokus på små mathantverkare och delar ut diplom varje år, och man häpnar över hur det jobbas småskaligt med livsmedelsproduktion i alla hörn av Sverige. Hade du t.ex. hört talas om “Balders glödgade sursås”, en illröd, fermenterad och syrad chilisås, som uppges passa till fisk, kött och äggrätter och tillverkas på det lilla företaget Sörgården Måla utanför Arboga? Den var en av många produkter som fick diplom av Husmansbord i år.
En helhetsbild får vi av mässgeneralen Daniel Fritzdorf – som menar att det är en revolution på gång i krogbranschen:
-Ingen kommer ifrån det vegetariska och veganska inom en nära framtid, då kommer det att vara en del av vardagen, både på krogen och i hemmen. Och fine dining kommer mer och mer att få ge vika för kvalitetssäkrad street food.
Vi står mitt i ett spännade skifte. Men låt oss inte helt släppa det gamla, klassiska. Så vi rundar av med en vacker tårtklassiker från en av mässans många bagare:
Det är fortfarande tillåtet att frossa…