Nu laddar Zlatan och gänget för ödesmatchen mot Italien. Och det handlar inte bara om träning och mental peppning. Maten är lika viktig! Här är receptet på den rätt som Zlatan själv valt som sin favorit när landslaget käkar. Lyxigt, läckert, lättlagat. Gör den själv och njut framför TV:n!
Laga Zlatans favoriträtt till matchen!
Mest läst i kategorin
Rätt mat är lika viktigt som rätt träning. Det säger spelarna själva i boken Favoritmål, som kom för några år sen. Där presenterar fotbollslandslagets egen kock Mats Broström killarnas favoriträtter, med recept och bilder.
Andreas Isaksson tycker bäst om köttbullar med gräddsås. Kim Källström älskar clubsandwich. Och Zlatan vurmar för två rätter: Mats suveräna pyttipanna och hans härliga Biff Rydberg.
– Det är känsla i Mats mat, säger Zlatan. Man kan inte jämföra den med något annat!
En av hemligheterna med Mats och landslagets pyttipanna är några stänk worcestersås över den färdiga rätten. Och den hyllade Biff Rydberg får det riktiga stinget med en sammetslen senapskräm.
Här är Zlatans Rydberg – lätt att laga i förväg och värma i ugnen lagom till matchen mot Italien. För fyra personer:
1 kg potatis
smör och olja till stekning
salt, peppar
800 gram oxfilé
3 gula lökar
4 äggulor
Senapskräm:
1 dl vispgrädde
3 tsk fransk senap
Till garnering:
1 knippe storbladig persilja
Gör så här:
Skala och tärna potatisen och skölj i kallt vatten, så att all stärkelse försvinner. Stek potatisen i smör och olja tills den är fint brun. Salta och peppra.
Tärna oxfilén i något större kuber än potatisen (c:a 1½ cm). Hetta upp en stekpanna, lägg i smör och bryn köttet snabbt. Stek eventuellt hälften i taget, det får inte koka! Salta och peppra.
Skala och finhacka löken och fräs den gyllenbrun.
Senapskrämen:
Vispa grädden och blanda den med senapen. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp kött, potatis och lök i varsin hög på fyra tallrikar. Toppa med en äggula på varje. Servera senapskrämen till och garnera med persiljan.
Och låtsas att du är Zlatan!
—
Fotnot: Boken Favoritmål är producerad av Ingela Holm. Foto: Jan Bengtsson.