News55
Detta är en sponsrad artikel

Legendariska Sturehof firar 120 - men hur många år till blir det?

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 08 juni 2017Publicerad: 08 juni 2017

I kväll har Stockholm firat en 120-åring. En sällsynt pigg och fräsch jubilar, som hållit stilen genom alla tider: den anrika, rentav legendariska stureplanskrogen Sturehof. Ett varmt grattis! Men frågan är hur mycket äldre den unika restaurangen kommer att få bli.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sturehof är en av de sista, klassiska restaurangerna med klassisk svensk och fransk mat, linnedukar, serveringspersonal i strikta vita rockar och blandad, kosmopolitisk publik. Med andra ord helt underbar.

Historien går tillbaka ända till 1897, då en herre vid namn Ernst Marcus öppnade ölstugan Malta i det vackra huset vid Stureplan. Några år senare döptes stället om till Sturehof.

I början av förra seklet började Stockholms förvandling till en storstad, Kungsgatan invigdes och Stureplan blev centrum för stockholmarna. Sturehof stöptes om till Stockholms första fisk-och skaldjursrestaurang, blev ett riktigt brasserie, helt i klass med sina förebilder i Paris, och familjen Marcus fick leveranser av havets delikatesser från både Möja och västkusten. Fortfarande finns de klassiska rätterna från den här tiden på menyn: sotare, bouillabaisse, piggvar med brynt smör och pepparrot, assietter och husmanskost som kåldolmar och köttbullar med gräddsås.

På kvällens fest bjöd Sturehofs sympatiske huvudägare PG Nilsson och hans team på godsaker som t.ex. gratinerade ostron:

Festen var nog årets mest storslagna i Stockholm. Och den lär pågå ännu när det här skrivs, Sturehof har nämligen öppet långt in på nattkröken, och dessutom alla dagar på året.

Men en definitiv stängning lurar som en dov fara vid horisonten. Ett bolag från Förenade Arabemiraten har köpt en stor del av Stureplan och vill använda miljarder till att riva, förnya och bygga om. Och även om inget verkar vara helt klart, hör Sturehof till de gamla institutioner som är hotade, helt eller delvis.

ANNONS

Och nu blåser stora delar av Stockholm upp till strid. Det skapas namninsamlingar och debatteras under parollen “Rädda Stureplan!”.

Det är möjligt att delar av kvarteren behöver renoveras. Men rör inte gamla Sturehof!

ANNONS