News55
Detta är en sponsrad artikel

Lutfisken är här! Älskar du den?

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 03 nov. 2016Publicerad: 03 nov. 2016

Alltså, jag tycker mer och mer om lutfisk. Och verkar snart vara ganska ensam om det. Denna fina firre rasar i försäljning år efter år, och det är trist att höra. I dag var det provsmakning av årets lutfisk, och den var ljuvlig. Här kommer både tillagningstips, Årets Kocks fräcka lutfiskvariant - och knepet att få barnen att äta lutfisk!    

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Minns du lutfisken från förr? Det fanns inte ett julbord som saknade den. Och går man ännu längre tillbaka, var lutfisk festmat under flera helger, inte minst påsk.

Själv kommer jag ihåg hur pappa sprang upp på vinden på senhösten och pysslade om hinkarna med det som så småningom blev läcker lutfisk. Han sprang ofta, och någon gång väcktes misstanken att det fanns en liten plunta med starkt innehåll uppe bland hinkarna. Men vad gjorde det, när han kom ner till jul med  fast och fin, vällutad och välsmakande lutfisk?

Vi åt den med enbart kokt potatis, tjock vitsås, lite smält smör och massor av kryddpeppar. Lokala och sentida påfund som tillbehören senap eller fläsk eller bacon eller gröna ärter – t.o.m. ärtpuré – hade ännu inte nått till Luntmakaregatan.

Vi njöt och mådde finfint.

Likadant i dag. Fisken smälte i gommen och la sig som bomull i lilla (nåja – inte så lilla…) magen.

Det var på  Melanders i Söderhallarna som årets lutfisk premiärserverades. Och för att spetsa till hade man bett Årets kock 2014 Thomas Sjögren laga en speciell förrättsvariant: små bitar lutfisk i en smakrik fond på färsk krabba, rotselleri, citronjuice och en aning konjak, med bräserad selleri och rostat bovete. En delikatess!

017

På detta följde den klassiska versionen, signerad Nisse Molinder (“jag har oerhört mycket smör och grädde och kärlek i såsen”):

ANNONS

019

Ovanpå den gräddiga såsen: drivor av kryddpeppar,  mortlat senapsfrö och en smörklick.

Visst ser det gott ut!

Instämmer du, så är du sannolikt av mogen årgång. För att få barnen att äta lutfisk i dag är nog ungefär lika lätt som att bjuda påven på surströmming. Men min bordsgranne, den charmanta matprofilen Lotta Bonthelius, tipsade om ett knep som hon ska prova: hon bjuder barn och andra ungdomar i vänkretsen på middag – och överraskar med lutfisk. Som väluppfostrade gäster äter de förstås upp allt och berömmer värdinnan för god mat, för har de väl smakat kan de förstås inte undgå att älska den här fisken, eller hur? Tror Lotta. Och jag. Åtminstone hoppas vi…

Förr lagade man ju lutfisk i ugnen. Men i dag har mikrougnen revolutionerat den här rätten. Körd i mikron blir lutfisken fast och fin, särskilt om man har vattnat ur den ordentligt före.

En nyhet i år är ryggfiléer av lutfisk. Fiskrygg är ju hur trendigt som helst. Låt se om det kan vända de vikande försäljningssiffrorna.

018

Tro inte att jag små fiskbarn ihop med lutfiskindustrin, men jag ska ändå bjuda på ännu ett argument för lutfisken (förutom att den är god), hämtat från tidningen Allt om vetenskap:

ANNONS

På det traditionella svenska julbordet är lutfisken något av det nyttigaste du kan välja att lägga på din tallrik. Den innehåller nästan bara värdefulla proteiner, och den lilla mängd fett består till stor del av omega-3 som anses vara nyttigt. Lutfisken är dessutom basisk och dämpar surheten i magen som fet mat kan orsaka.

Är du frälst nu? Inte riktigt? Då ska du få en lutfiskmeny, signerad vinkännaren och gourmén Bengt-Göran Kronstam. Här är en av läckerheterna från den:

Men du får vänta med resten till i morron!

 

 

 

 

ANNONS

 

ANNONS