News55
Detta är en sponsrad artikel

Makteliten i Stockholm bestämmer vad som ska ske i skåningarnas liv

Artikelbild
Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson
Uppdaterad: 30 dec. 2015Publicerad: 30 dec. 2015

Det pågår en revolution i Skåne. Ungdomar som flytt en 15-procentig arbetslöshet i Malmö för att skaffa ett jobb i Danmark ska nu straffas. Högre biljettpriser, tågbyten, längre arbetsdagar och överfyllda tåg. På måndag börjar eländet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Danmarks motsvarighet till SJ, DSB, som ska ansvara för kontrollerna. De räknar med en extrakostnad på 1,2 miljoner svenska kronor per dag. Regeringen vill inte betala. Det får min dotter och hennes kompisar som jobbar på andra sidan Öresund göra genom höjda biljettpriser.
När jag vandrar genom ett mörkgrått Malmö hör jag mycket danska. De handlar i butikerna, går in på krogen, betalar, trivs och har kul. Mycket av de pengarna kan försvinna från och med måndag.

DSB räknar med förseningar från Kastrup på minst 20 minuter, troligtvis mer under rusningstid.
Sedan gäller det att ta sig från Köpenhamn till Kastrup. Tåg, tunnelbana eller tåg som har Kastrup som slutstation inför bytet mot Skåne påverkas.
För att krångla till det ytterligare så halveras tågtrafiken mellan Kastrup och Malmö. Redan nu är dessa tåg överfyllda i rusningstid. Nu går de var tionde minut, men från och med måndag var tjugonde minut.
Men det blir ännu värre. Första station i Sverige blir Hyllie. Där blir det ytterligare en id-kontroll.

Hela upplägget låter helt galet, och det är våra ungdomar som får stå för notan i form av högre biljettpriser och längre arbetsdagar. De som jagat jobb i Danmark för att komma undan arbetslösheten eller för att utveckla sig själva i form av studier. Det är de som straffas. Regeringen sitter tyst.
Den ilska som nu råder i Skåne är stor. Makteliten i Stockholm bestämmer vad som ska ske i skåningarnas liv. De sitter sextio mil från problemet, men vet ändå bäst. Detta utan att ha talat med pendlarna, näringslivet och studenterna.

Ilskan och vreden har nu blivit till en revolution.
Offren är svenska skattebetalare, och många är ungdomar som vill göra rätt för sig. Nu straffas de.
Det återstår att se vad strypgreppet på Öresundsregionen kommer att innebära för näringslivet och arbetslösheten i regionen. Kanske kommer fler och fler butiksytor att stå tomma och det är långt ifrån otänkbart att krogarna tvingas att höja priserna på grund av minskade intäkter. Ingen i regeringen verkar ha tänkt på detta.
Till pendlarna finns det istället ett käckt besked: Planera din resa och ta ett tidigare tåg.
Ok, då gör vi det. Ett tåg som går hälften så ofta, stannar minst tjugo minuter på Kastrup för tågbyte och sedan rundas det hela av med två id-kontroller.
Ursäkta en enkel fråga, men är det någon som har tänkt här?

ANNONS