News55
Detta är en sponsrad artikel

Carl-Ingemar Perstad: "Det trodde jag inte om USA"

Foto: Gabe Pierce/Unsplash
Carl-Ingemar Perstad
Carl-Ingemar Perstad
Uppdaterad: 04 aug. 2021Publicerad: 04 aug. 2021

News55:s krönikör Carl-Ingemar Perstad delar med sig av sina observationer kring hur det är att vara senior i det stora landet i väst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det trodde jag inte om USA, brukar goda vänner spontant utbrista när jag berättar om vardagen för oss seniorer här i landet i väster.

Att bli senior i USA är inte samma sak som hemma. Eftersom poliser, räddningspersonal och militärer får full pension redan efter 20 års tjänst har många inte ens fyllt 50 när de avtackas för lång och trogen tjänst. En del passar på att förverkliga den drömresan man sett fram emot men inte hunnit med på två veckors betald semester per år.

Andra går direkt till nästa karriär. Skolor och företag ropar efter privata poliser och andra startar vaktbolag eller tränar hemmafruar i att använda skjutvapen. Att jobba vidare efter pensioneringen är för många en ekonomisk nödvändighet för att dryga ut pensionen till hyra, mat och sjukförsäkring.

Dolores i järnaffären borde ha slutat jobba för länge sedan. Hennes knän och höfter ger henne ständig värk. På senaste födelsedagstårtan hade man spritsat siffrorna 82 år i rosa grädde. Men Dolores har inte råd att sluta jobba. För vem skulle då ta hand om läkarräkningarna när de dimper ner i brevlådan. Hennes mans hjärtproblem kostar mer än månadshyran berättar hon. Men Dolores klagar aldrig. Hon skämtar med oss kunder och har järnkoll på vad allt finns från fyrtumsspik till cementsäckar.

Gary har också passerat 80. Jag fick kontakt med Gary när jag köpte hans båt på en annons i tidningen. Både han och hustrun Grethe har slutat jobba. Ekonomin är hyfsad och pengarna räcker till det nödvändigaste. Men utan bilen skulle de två bli helt isolerade i sin lilla villa i förorten.

– Grethe är mina ögon i trafiken, skämtar Gary, som har starr och dessutom är färgblind. En gång i veckan kör Gary till affären och apoteket och Grethe har koll på trafikljusen. Längst in i garaget har han rest upp en tjock madrass mot väggen. Det gör det enklare för Gary. Han kan köra till det tar stopp.

Varför inte ta bussen, eller taxi undrar kanske någon? Nja, nu är det här Florida i södra USA och stadsbussar i svensk mening existerar inte. Och för att beställa taxi måste man ha en app. Gary och Grethe har varken mobiltelefon, internet eller råd att åka taxi. Den 25 år gamla Chevan är deras enda kontakt med yttervärlden.

Politikerna är medvetna om problemen med äldre som måste köra själva för att klara vardagen och tycker att man gör sitt för att underlätta. Vad har man då gjort? Jo, man har bestämt att vägskyltarna ska göras extra stora och mer lättlästa.

När man uppnår 55 öppnas många nya dörrar i USA. Kan du tänka dig en tidig middag före kvällsrusningen erbjuder många restauranger halva priset för oss seniorer. Och med de väl tilltagna portionerna är det självklart att ta med det som blir över i en doggybag till morgondagens lunch.

ANNONS

Här är man stolt över att ha nått 55 och får kalla sig senior även om ekonomin kanske aldrig tillåter att gå i pension som vi är vana vid. Men det kanske du redan visste om USA.

ANNONS
Spela klippet

Nedläggning av EBM – början på slutet?

När det enda vi ser och hör är att staten och samhället måste ta till alla medel mot de kriminella finns det planer på att lägga ned Ekobrottsmyndigheten, EBM. Så hur går den ekvationen ihop? Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) är det en av regeringens viktigaste frågor att strypa den ”kriminella ekonomin”. Sedan förra året har därför Skatteverket, […]