News55

Så får du kontroll över ditt liv - Coachen förklarar

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 10 feb. 2022

Att stå och stampa och inte ta klivet ut i förändring är vanligt. Många saknar modet att styra sitt liv men det finns några tips på vägen, enligt coachen Mia Törnblom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ibland är inte livet som man tänkt sig och kanske står man inför stora livsval och beslut som är svåra att ta. Då är det bra med självledarskap, förmågan att kunna leda och rikta sig mer strategiskt mot ett mål för att få en mer meningsfull tillvaro.

– Livet suger regelbundet. Vi blir bortvalda, orättvist behandlade, vi får skulden för saker som inte är vårt fel och samtidigt är livet fullt av möjligheter och magiska ögonblick. Med självledarskap ser vi till att vara rustade nästa gång livet suger. Lite som att ställa sig i starten på ett maratonlopp och vara vältränad och förberedd jämfört mot att gå dit och chansa. Loppet är lika långt oavsett men våra förutsättningar att lyckas är betydligt större med självkännedom, acceptans och viljan att ta eget ansvar säger ledarskapscoachen Mia Törnblom i Må Bra.

I början av ett nytt år är oftast längtan efter ombyte som störst och man saknar förändring, längtar efter att byta jobb, byta partner flytta utomlands, leva mer hälsosamt eller bara måla om hemma helt enkelt. Att använda sig av självledarskap kan se olika ut för olika människor och kan ibland innebära att man bestämmer sig för att gå tidigare från jobbet för man behöver återhämtning just den dagen, eller att man jobbar över för att komma i kapp.

Om man bara kan ta reda på syftet och varför så blir det lättare att genomföra en plan samt skaffar sig redskap för att nå dit men även att misslyckas med sina drömmar är högst mänskligt.

– Det kan handla om att vi sätter upp mål utan att vara beredda på att göra det som krävs. Som det här gymkortet. Vi vill bli vältränade men är tydligen inte tillräckligt villiga att svettas för det. Målet behöver vara attraktivt för oss, det behöver vara nåbart, tidsbestämt och mätbart. Tänk på att ta en sak i taget, och gå inte ut för hårt. Se också till att det är du som vill detta, för din skull.

Det är alltså fullt möjligt att styra sitt liv i en speciell riktning genom självledarskap om man tar reda på vad man egentligen vill och tycker.

– Livet är fullt av motgångar och svårigheter. Och ja, ibland behöver saker göra ont för att vi ska bli motiverade till förändring. Lägg tid på att ta reda på vad du vill, vad du längtar efter och undvik att jämföra dig själv med andra. Vi kan utvecklas varje dag om viljan är tillräckligt stark och vi prioriterar det.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS