News55
Detta är en sponsrad artikel

Carl-Ingemar Perstad: Så rör Elon Musk om i grytan

Carl-Ingemar Perstad
Carl-Ingemar Perstad
Uppdaterad: 22 juli 2021Publicerad: 22 juli 2021

Amerikanska tidningar jämför Elon Musk med förre presidenten Donald Trump. Man syftar på expresidentens och Musks metod att använda Twitter för att presentera nyheter som skakar om världens börser. Senast var det Musks besked att plötsligt stoppa kryptovalutan Bitcoin som betalningsmedel när man köper en ny Tesla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Anledningen är miljöpåverkan heter det. Många jublar över superentreprenörens miljöengagemang. Men en del bedömare i både USA och Europa tror inte att det är miljöhänsyn som i första hand får Musk att dra i handbromsen och sluta acceptera kryptovalutor. Det kanske är hans sätt att rädda Teslas renommé, ekonomi och framtid?

Oavsett vad man tycker om Elon Musk så har han förändrat bilindustrin. Och nästa steg är att flyga människor till Mars. Flera gånger i månaden kan jag gå ut på balkongen och se någon av hans SpaceX-raketer lyfta från Cape Kennedy här i Florida. Uppskjutningarna är så vanliga att grannar inte tittar mot skyn och inte ens regional-TV bevakar dem längre. Musks namn har blivit en del av den amerikanska vardagen. Däremot reagerar Wall Street när han använder sin kultstatus för att snacka upp, eller ner, värdet på bitcoin.

Det är bara några månader sedan Teslas vd, Elon Musk, tog det kontroversiella och för många överraskande beslutet att acceptera bitcoin som betalningsmedel. Men redan ett par månader senare återkallar han nu beslutet och skapar på nytt oro på världens börser. Bitcoins växelkurs sjönk direkt precis som Teslas aktie även om båda hämtat hem en del av förlusten.

Varför denna helomvändning? Själv säger Musk att han blivit medveten om att det går åt stora mängder fossila bränslen i framställningen. Man pratar om ”mining” vid skapandet av kryptovalutor. Det handlar om datorer som kräver enorma mängder energi. Och stora delar av elenergin kommer från kolkraftverk. Också vid transaktioner med kryptovalutor går det åt energi som till betydande delar kommer från kolkraft.

Och kanske är det miljöhänsyn som styr Musk och fått honom att ändra uppfattning. Det är i så fall hedervärt. Men en del som följer Tesla i USA på nära håll är inte lika övertygade. Där är uppfattningen delvis en annan.

Bedömare tror att Musk lovade för mycket i februari när han öppnade för att sälja bilar för kurskänsliga bitcoins och hans ekonomer har nu övertalat honom att backa. Kryptovalutorna har också snabbt blivit den organiserade brottslighetens främsta betalmedel eftersom betalningen sker anonymt och är närmast omöjlig att spåra. 

Det är därför knappast en tillfällighet att de cyberkriminella som stängde ner leveranserna från en av USA:s viktigaste oljeledningar krävde betalning i bitcoin för att släppa på oljan igen. 

Och nu senast drabbades vårt svenska Coops kassasystem som en liten del i en global cyberattack mot företag i olika länder. Attacken var riktad mot det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya. 

ANNONS

En del företag valde att betala stora lösensummor i bitcoin för att få en nyckel att låsa upp datasystemen och återta kontrollen över företagen. Och än en gång skedde betalningen i bitcoin, omöjligt att spåra. Attacken utreds av amerikanska FBI och Biden lät Putin förstå att USA kommer att ”vidta nödvändiga åtgärder”. Vad det innebär gick han inte in på.

Vad vi ser är kanske en tillfällig kursförändring av Tesla-bossen, typ Trump. Det är svårt att tro att Musk skulle vända ryggen till den valuta som en del anser vara ryggraden i hans företagsimperium. Kanske resonerar han som många andra amerikanska företagsledare. Att med nästa nyhet är gårdagens nyhet bortblåst, även om det handlar om bitcoin och kopplingen till den undre världen.

Snart verkar irritationen i USA lagt sig efter cyberattacken som orsakade bensinbrist och där bitcoin var hackarnas krav. Frågan är hur länge Teslabossen ska neka bitcoin som betalmedel när du köper en Tesla. Fortsätter cyberattackerna, och det finns inget som pekar på något annat, vill nog inte Musk ha sitt namn förknippat med en valuta som hotar sänka företag och lamslå kommersen worldwide. 

Före den senaste attacken, där Coop drabbades, ansåg bedömare i USA att Musk var beredd att öppna för cybervalutan. Men senaste veckornas attacker ska ha fått honom att tänka om.

För vilken stor investor vill förknippas med en valuta som hotar att sänka företag globalt. Det blir inget bra CV, speciellt inte om man har siktet inställt på mars.

ANNONS
Spela klippet

Nedläggning av EBM – början på slutet?

När det enda vi ser och hör är att staten och samhället måste ta till alla medel mot de kriminella finns det planer på att lägga ned Ekobrottsmyndigheten, EBM. Så hur går den ekvationen ihop? Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) är det en av regeringens viktigaste frågor att strypa den ”kriminella ekonomin”. Sedan förra året har därför Skatteverket, […]