News55
Detta är en sponsrad artikel

Har det någonsin gjorts sämre lördagsunderhållning?

Artikelbild
Foto: TV4 / SVT
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 12 sep. 2015Publicerad: 12 sep. 2015

Det fanns en tid då lördagar var de stora tv-underhållningarnas dag. Det var här de stora showerna och de breda familjeunderhållningarna sändes på 60-talet. Och det var naturligtvis lördagskvällarna som var vikta för flaggskeppet ”Hylands hörna”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

      LÄS MER: Att Hyland inte nämns är en inkompetensförklaring

Men tittandet ändrar karaktär. Nu är det fredagar som får stå för myset, även söndagar är tummelplats för diverse tv-underhållningar. Lördagarnas betydelse som samlande kväll för hela tv-familjen försvinner. Tyvärr gör inte våra tv-kanaler något för att återerövra lördagar som den stora tv-underhållnings kväll.

Säsongens lördagsutbud är uselt. Minst sagt. På SVT svettas folk i idrottsgrenar de inte klarar av. Förvisso vältränade men utan egentlig kunnighet. Vad är tanken bakom ”Atleterna”? (Som dessutom bär en programtitel som är en anglosaxisk term för idrottare, men som på svenska betyder muskulös man). Vari ligger underhållningsvärdet?

För de eventuella tittare som flyr till TV4 blir det inte bättre. Snarare tvärtom. Här förpestas lördagar av ”underhållningen” ”Spring”, en uppdaterad variant av det sena 90-talets ”På rymmen”. Det uppdaterade ligger i ny teknik, men man har glömt att uppdatera innehållet. En av programmets stolta sponsorer är Telia, som väl är de enda som kan tänkas vara nöjda då tittarna i tid och otid uppmanas att ringa in. Ska man döma av tittarsiffrorna så har tittarna tagit programtiteln bokstavligt. Det är spring från tv-apparaten som gäller.

      LÄS MER: Så här ska TV4 locka över oss mogna tittare

Konkurrensen är förvisso hård, men ”Spring” platsar lätt bland de sämsta lördagsunderhållningarna någonsin.

De tittare som eventuellt saknas gammal hederlig tv-underhållning hänvisas till södra Europa. I Frankrike, Italien och Spanien är det stora tv-spektakel som gäller på lördagskvällarna. Uppklädd publik, blanka golv, stor orkester (levande!), glittrig balett och artister av alla slag. Här kan man till och se varieté-artister som trollkarlar.

      LÄS MER: Tv-klassikerna du glömt att du minns

ANNONS

Svensk tv är ledande inom drama och thriller, ”Nordic noir” är ett begrepp inom tv-världen som inger respekt. Som tur är så är Sverige inte lika ledande inom tv-underhållning. Europa har nog med problem ändå.

 

ANNONS