News55
Detta är en sponsrad artikel

Siewert Öholm var en orädd och frispråkig debattör

Actor Michael Nyqvist poses for photographers during a photo call for the film 'A Serious Game' at the 2016 Berlinale Film Festival in Berlin, Germany, Tuesday, Feb. 16, 2016. (AP Photo/Markus Schreiber)
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 25 jan. 2017Publicerad: 25 jan. 2017

Efter drygt 30 år vid Sveriges Radio och Sveriges Television med ansvar för över tusen program är det, något orättvist, mest den famösa debatten om hårdrock som Siewert Öholm blivit hågkommen för.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Året var 1984 och begreppet och musiksorten hårdrock var nytt och omdebatterat. Här var utövarna inte bara långhåriga, de sjöng texter om satan och skvätte djurblod på scen och hade sig. Ett av dessa band hette WASP, som då hade varit på konsert i Sverige. En av gruppens låtar hette ”We are Satan’s people”. Nu bjöd Öholm in den 23-årige hårdrockredaktören Anders Tengner och ställde honom till svars för hårdrockens satanism i det populära debattprogrammet ”Svar Direkt” som han ledde. Kanske inte SVT:s mest objektiva ögonblick.

Moralpaniken fick ett ansikte och hårdrocken växte sig större än någonsin. Hur som helst var detta ett stycke tv-historia, så omtalat att en ”revanschmatch” mellan Öholm och Tengner arrangerades 30 år senare, men här ställdes Öholm i den anklagades bås inför en publik av 300 långsinta och revanschsugna hårdrockare. Detta möte resulterade i en tv-dokumentär betitlad ”Siewert och sågklingan”, som sändes i SVT hösten 2015. Här gjorde Öholm det enda rätta, ingen pudel eller ursäkt men ett välment och uppriktigt ”förlåt”.

Men Siewert Öholms karriär kom att bestå av så mycket mer än hårdrocksdebatt.  Han var uppvuxen i ett kristet hem och Siewert bar med sig sin tro i allt han gjorde. Efter några år vid Sveriges Radio kom han 1973 till SVT där han gjorde allsångsprogrammet ”Hela kyrkan sjunger”, ett koncept som inte många kollegor trodde på men som blev en stor succé och gick hela tio år på SVT.

Öholm visade sig vara en debattglad anställd och fick snart leda direktsända debattprogram som ”Kvällsöppet”, ”Nattcafé” och ”Svar Direkt”. Han införde en ny debattstil i tv. Raka tuffa frågor, han var orädd, sökte gärna konflikt och var frispråkig. Siewert Öholm var inte heller rädd att vara subjektiv, vilket naturligtvis väckte debatter. Han kom att bli liktydig med moralens väktare, en förespråkare för moralpanik. Han var den självutnämnda moralkompassen för hela svenska folket, framför allt den tysta, kristna majoriteten. Än i dag används han som eget uttryck på debattsidorna: ”Jag ville inte vara en Siewert Öholm, men…” eller ”Svenska folket har blivit ett gäng Siewert Öholms”.

Efter pensioneringen fortsatte Öholm sitt debattglada liv. Med utgångspunkt från sina kristna värderingar debatterade han allt från aborter, samkönade äktenskap och melodifestival. Det sistnämnda anklagade han vara styrt av en ”homolobby” då man lät Jonas Gardell och Mark Levengood leda programmet. Gardell svarade med att anklaga Öholm: ”Han är på samma unkna nivå som Hitler”.

Siewert Öholm lämnade med andra ord ingen oberörd. Själv fann han in i det sista tröst och hopp i sin tro. På sitt sista Facebookinlägg skrev han: ”Jag ser att mitt liv håller på att rinna ut. Jag är inte rädd, jag vet vad jag tror på. Jag tror heller inte att Gud, när vi möts, behöver kommunicera genom Facebook. Tack vänner och följare.”

ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]