News55
Detta är en sponsrad artikel

Sluta skydda den ekonomiska adeln!

Artikelbild
Sverker Olofsson
Sverker Olofsson
Uppdaterad: 17 mars 2016Publicerad: 17 mars 2016

De senaste dagarna har jag följt Sveriges Televisions avslöjanden om skattesmitarna som nu får ta hem sina förmögenheter från skatteparadisen utan att behöva stå för sitt bedrägeri. Rapporteringen gjorde mig först konfunderad och sedan arg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Igår kom SVT:s ”Uppdrag Granskning” och då kände jag hur rädslan kom krypande! Det blir så uppenbart att det i Sverige finns en elit, en ekonomisk adel, som skyddas och som lever efter andra regler än de flesta av oss. Det är en elit som jag tror är farlig för landet, och då tänker jag inte bara de numer lagliga bedrägerierna. Jag tänker mer på de värderingar de sprider som ett gift omkring sig.

      LÄS MER: Tunga företagsledare smet ifrån skatt

Några siffror från ”Uppdrag Granskning”: Fifflarna har gömt undan förmögenheter utomlands som skulle ha gett 7 miljarder i skatt varje år. Enligt programmet motsvarar det 19 000 undersköterskor, eller totalkostnaden för 76 000 mellanstadieelever. Det är svårt att ta till sig och siffrorna är troligen i underkant.

Det handlar alltså om bedragare och ohederliga människor, men dom kommer inte att behandlas som sådana eftersom dom fått någon slags amnesti för sitt fiffel.

Det allvarliga är att dom inte heller kommer att betraktas som de skurkar de är, och det beror på att det handlar om landets elit och makthavare.

Vilka är dom? Ja, det var kommunpolitikern, som tyckte att någon miljon var väl inga pengar. Det var de stora markägarna som tar hem massor av skattestöd, men fifflar undan den skatt dom själva skall betala. Riksdagsledamöterna som av någon anledning ”inte kände till” de miljoner de hade i skatteparadisen. Det var Vd:n som hade gömt 190 miljoner för att han fått det rådet. Det var den upphöjde diplomaten och kabinettssekreteraren, som gömde sig som en dammråtta när reportern försökte få svar på ett par helt rimliga frågor. Det var många fler.

      LÄS MER: Folkvalda betalade inte skatt

Det är sorgligt, men framför allt skrämmande. Det går inte att tro på de här människorna längre! Vem tror att dom menar allvar när dom pratar om det rättvisa och jämlika samhället? Med tanke på de positioner många har kan man undra om dom också försöker styra samhället åt ett håll som är till fördel för de själva, och därmed till nackdel för alla som har det knapert och behöver ett solidariskt samhälle där alla bidrar efter förmåga.

ANNONS

Allra farligast är ändå att misstron spiller över på hela samhällets maktapparat. De flesta är ju ändå hederliga! Misstänksamhet får näring och egoismen blir legitim. Fiffel och bedrägeri är inte så farligt – det är ju något som såväl politiker som näringsliv och hovets allra närmaste ägnar sig åt, och dom kommer undan. Dom gömmer ju miljoner, då kan väl lite svartjobb inte spela någon roll?

Eller ännu värre. Vi börjar känna oss svikna av eliten som skor sig och håller varandra om ryggen. Maktlösheten sprider sig och vi börjar söka oss mot grupper som tar hand om vår besvikelse.

      LÄS MER: “Jag är oroligare än någonsin för framtiden”

Självrättelse är ordet. Det betyder amnesti, och det betyder att drygt 9000 personer hittills fått ta hem sina förmögenheter från skatteparadisen utan att bestraffas för sina bedrägerier. De hade kunnat dömas till några års fängelse, men amnestin gör att dom nu ses som lika hederliga som du och jag.

Det är en kuslig tanke, men jag misstänker att alla kommer att sitta kvar på sina positioner med sina värderingar och med sin självupptagenhet.

ANNONS