News55

"Soldoktorn": Därför bör kvinnor se upp

Artikelbild
Mikael "Soldoktorn" Sandström delar med sig av sina bästa tips för att undvika ett vanligt olycksfall som ofta drabbar kvinnor. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 21 dec. 2023

När det kommer till ett visst olycksfall råkar ofta kvinnor mer illa ut än män. Därför finns det viktiga saker att tänka på i förebyggande syfte, enligt överläkare Mikael "Soldoktorn" Sandström.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ungefär 70 000 personer per år i Sverige söker sjukvård efter halk- och fallolyckor. Och kategorin äldre kvinnor drabbas oftare av frakturer på grund av fallolyckor jämfört med män. Orsaken hänger ihop med klimakteriet och hormonella faktorer som spelar in.

– Östrogenet går ner och man får benskörhet, säger överläkare Mikael Sandström, till TV4 Nyhetsmorgon.

Trots den ökade risken med halka på vintern är det mest vanligt att ramla i hemmet, speciellt om man är äldre. Fallolyckor kan ge en mängd olika skador, där handledsfrakturer, höftfrakturer och axelskador är det vanligaste.

Skadorna kan också leda till att man dör i förtid. Mikael Sandström förklarar att runt 40 procent inte lever länge efter en höftfraktur.

– Två av fem personer lever inte två år efter en höftfraktur. Vi har ungefär 17 000 operationer av den karaktären per år i landet, säger han till TV4 Nyhetsmorgon.

Doktorns bästa tips

Ju äldre man blir desto sämre blir balanssinnet, därför är det viktigt för alla att träna och förbättra styrka och balans, oavsett vilken ålder man befinner sig i.

Annat som kan påverka och öka riskerna är nedsatt syn och blodtrycksmedicin. Likaså olika neurologiska sjukdomar inklusive demens.

ANNONS

– Ramlar man kan man stanna kvar på golvet, känn efter om man har ont någonstans. Man behöver inte ta sig upp och man kan ta det lugnt, säger Mikael Sandström.

Hans bästa tips är också att se över inomhusmiljön och ta bort mattor och sladdar som kan vara en riskfaktor i hemmet. Ska man vara ute är det bra att skaffa skor med broddar men också att se över sina matvanor och få i sig D-vitamin, uppger TV4 Nyhetsmorgon.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS